Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oljemiljarderna som ska påverka EU:s klimatpolitik

EU:s högkvarter i Bryssel.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

De fem största olje- och gasbolagen har spenderat 2,6 miljarder kronor på lobbyverksamhet i EU sedan 2010. 

Det visar en ny rapport, skriver The Guardian. 

Lobbyism är ett vanligt förekommande fenomen för EU-parlamentariker. När DN gjorde en enkät bland svenska representanter medgav hälften att man blivit påverkade av lobbyisters inflytande – och en majoritet av de tillfrågade blev kontaktade av lobbyister minst en gång i veckan. 

De fem energijättarna BP, Shell, Chevron, ExxonMobil och Total har en tung lobbynärvaro på plats i Bryssel. Och de har inga problem med att spendera pengar för att få genomslag.

Lobbyism i EU

En rapport sammanställd på uppdrag av en grupp icke-statliga organisationer visar att denna megakvintett spenderat mer än 2,6 miljarder kronor på lobbyism sedan 2010. Rapportens resultat återges av The Guardian

Grupperna som ligger bakom rapporten är Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe och Greenpeace.

– Stora föroreningsbovar som Shell, BP och deras lobbygrupper har sinkat, försvagat och saboterat EU-åtgärder kring klimatläget tack vare sina stora lobbyinvesteringar. Den här summan spenderad det sista decenniet köper dig mycket tillgång och inflytande i Bryssel, säger Pascoe Sabido, utredare på Corporate Europe Observatory. 

”Vi bidrar med expertis”

Enligt The Guardian har oljebolagen ungefär 200 lobbyister anställda i Bryssel. Dessa har haft 327 möten med tunga namn ur Europeiska kommissionen sedan 2014.

Organisationerna bakom rapporten vill nu se ett totalstopp på lobbyismen – men företagen som pekas ut slår tillbaka. 

”Vi utför lobbyverksamhet etiskt, konstruktivt och på ett opartiskt vis. Vi utför lobbyjobb i enlighet med lagen. Chevron bidrar med expertis kring många frågor som kan vara värdefull för folkvalda och deras personal”, skriver Chevron i ett uttalande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.