Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oljejättens vd: Slutar inte köpa in palmolja

Svårt spåra ursprung – trots branschens miljömärkningar, visar granskning.
Johan Westman, vd på AAK.
Foto: Pressbild / AAK
Här plockas illegalt skördad palmolja upp på lastbilsflaket för att sedan fraktas ut ur naturreservatet. Varje dag kommer två lastbilar och hämtar upp omkring 20 till 30 ton palmfrukter.
Foto: ANDREAS STÅHL
Vid fabriken Mitra Unggul Pusaka i Indonesien står lastbilar utan nummerskyltar parkerade. De är kända i regionen för att frakta olagligt skördad palmolja från naturreservatet. Fabriken finns listad bland Sverigebaserade oljebolaget AAK:s leverantörer.
Foto: ANDREAS STÅHL

När Expressen granskade den svenska oljejätten AAK och dess koppling till illegalt framtagen palmolja förra veckan vägrade företaget ställa upp på intervju. 

Men i Dagens industri svarar nu företagets vd Johan Westman på frågor kring anklagelserna.

Illegal palmolja är en central del i skövlingen av regnskogen, vilken är livsfarlig för planetens överlevnad på lång sikt. 

Förra veckan kunde Expressen, genom att följa med in i de olagliga områdena i Indonesiens regnskog där skogen i hemlighet skövlas, avslöja att den svenska oljejätten AAK på sin hemsida listat flera av kvarnarna som kopplas till den illegala palmoljan.

Efter att reportaget publicerats dök företagets aktie. 

Drönarbilder över Aceh i Indonesien från juli 2019 visar skog som skövlats för att bli palmoljeplantage.
Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA

AAK avböjde en intervju i artikeln, men lade sedan upp ett svar på sin hemsida. Där skrev bolaget att de inte köper in palmolja direkt från högriskområdet i Indonesiens regnskog som tas upp i artikeln, utan enbart handlar olja via mellanhänder.

I en intervju med Di säger bolagets vd Johan Westman att han har kännedom om uppgifter om illegal skövling av regnskogen, och tillägger: 

– Men vi har under lång tid arbetat systematiskt och strategiskt med våra inköp av råvaror, för att förhindra avskogning i vår leveranskedja. Sedan går det aldrig att helt garantera att enskilda aktörer inte bryter mot överenskomna principer.

Vd Johan Westman: ”Välkomnar alltid ny information”

Westman säger vidare att bolaget försöker att spåra palmoljan fram till kvarnarna, men att svårigheterna ligger i att spåra var själva palmfrukten kommer ifrån. Enligt honom avslutar man samarbeten med kvarnar om man ser tecken på illegal skövling.

Westman säger att AAK inte har planer på att sluta använda sig av palmolja. På Di:s fråga om hur reportaget har påverkat bolagets hantering av oljeinköpen, svarar Westman: 

– Vår strategi, våra processer och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete står fast, men vi välkomnar alltid ny och konkret information som kan hjälpa oss här.

Brock om AAK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.