Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oljejättarna fördömer förslag om metangas

Amerikanska Shells vd Gretchen Watkins efterfrågade både regleringar för nuvarande och framtida metanutsläpp.Foto: PETER DEJONG / AP
Redan i mars i år uppmanade Gretchen Watkins, vd på amerikanska Shell, den amerikanska miljömyndigheten EPA att strama åt regleringarna för metanutsläpp.Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Trumps förslag om att lätta på utsläppsreglerna får kritik från gas- och oljebolagen själva.

Redan i mars i år uppmanade Gretchen Watkins, vd på amerikanska Shell, den amerikanska miljömyndigheten EPA att strama åt regleringarna för metanutsläpp.  

– Det är en stor del av klimatproblematiken och uppriktigt sagt kan vi göra mer. Vi brukar inte kommentera hur myndigheter sköter deras arbete, men vi är redo att bryta trenden, sade hon i en intervju med Reuters.

Gretchen Watkins efterfrågade både regleringar för nuvarande och framtida metanutsläpp. 

Shell och Gretchen Watkin var också ett av de oljeföretag som twittrade om torsdagens lagförslag om minskade regleringar av metanutsläpp för gas- och oljeindustrin. 

”Vi tror att vikten av sunda miljöpolicys är grundläggande för den avgörande roll som naturgas kommer att ha i energiomställningen”.

https://twitter.com/Shell_US/status/1167090170245632001

BP:s vd vill också ha metanregleringar

Tweeten hänvisar också till en artikel i Washington Post där flera gas- och oljeföretag uttalar sig om det nya lagförslaget.

I den artikeln uttalar sig också BP:s vd Susan Dio om att EPA borde reglera metanutsläpp. 

– Det är inte bara den rätta saken att göra för miljön, det innebär också en tydlig affärsnytta. Ju mer gas vi behåller i våra rör och utrustning, desto mer gas kan vi leverera till marknaden och och desto snabbare kan vi alla röra oss mot lägre utsläpp i framtiden. 

EPA lyfter dem som applåderar förslaget

Enligt Washington Post har mindre aktörer inom gas- och oljeindustrin önskat lägre utsläppsregleringar. 

EPA har publicerat en lång rad med citat från investerare och kongressmedlemmar där alla som kommer till tals applåderar förslaget. De säger att det inte finns några vinster med nationella regleringar av metan. 

Metan är 25 gånger starkare än koldioxid men en mindre långlivad växthusgas. Den har stor påverkan på den globala uppvärmningen. 

Lagförslaget vill minska regleringar av metanutsläpp

 Lagförslaget vill lätta på regleringarna för metanutsläpp, syftet är främst att spara pengar.

Förslaget handlar bland annat om att industrin själva ska ansvara för sina utsläpp, att de inte behöver teknologi och mätinstrument för läckage och övervakning.

Den amerikanska miljömyndigheten menar att det inte finns behov av regleringar då industrin har egna initiativ för att minska metanutsläppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.