Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olivia, 17, och vännerna gjorde klimatvänlig kokbok

Foto: Privat
Gymnasieeleverna Saga, Kajsa och Olivia. Foto: Privat

Gymnasieeleverna Saga, Kajsa och Olivia har skrivit en kokbok med klimatvänliga recept.

Den heter "En matsmartare vardag" och innehåller recept som innehåller svenska och säsongsanpassade råvaror. 

– För att minska matsvinnet så har vi gjort en enkätundersökning som vi anpassat recepten efter, säger Olivia, 17 om kokboken som Hallands nyheter var först att skriva om.

Boken följer tre röda trådar, berättar Olivia Johansson, 17, som tillsammans med sina jämnåriga gymnasiekurskompisar Saga Lacke och Kajsa Johansson ha författat boken "En matsmartare vardag".

– Alla recept innehåller säsongens råvaror, vilket gör att man kan hitta ingredienserna i Sverige så att det blir billigare för alla att köpa och de behöver inte fraktas så långt, säger hon.
Ett exempel är ett recept på kyckling med en sås på julmust.

Bygger på en undersökning

För det andra ska varorna vara närproducerade och för det tredje vill eleverna att recepten ska minska matsvinnet genom att ta tillvara på rester som ofta blir över.

För att göra det så effektivt som möjligt bygger boken på undersökningar av vad författarnas vänner och bekanta brukar slänga.

– Vi lät folk beskriva vad de slängde för onödiga livsmedel, många sa överkokt ris eller pasta och torrt bröd. Därför har vi till exempel tagit fram en gratäng med torrt ris och en kaka som innehåller bröd, säger Olivia. 

Bokidén uppstod under kursen entreprenörskap på Peder Skrivares skola i Varberg.

– Vissa, gjorde konserter, andra gjorde tröjor och vi gjorde en bok, säger Olivia. 

Gymnasieeleverna Saga, Kajsa och Olivia. Foto: Privat

"Lärt mig mycket mer än jag trodde"

Under arbetet har de delat upp arbetet sinsemellan – Saga har varit ekonomiansvarig, Kajsa har skött administration och bokat möten och själv har Olivia skött marknadsföring, berättar hon.

Målet var att hinna med allt arbete innan julafton, så att boken kunde bli julklappar. 

– Det var mycket arbete med designen, prat med tryckeriet, att hinna fota och att göra en affärsplan.

Efter mycket hårt arbete trycktes i 100 exemplar innan julafton. Försäljningen har gjorts på julmarknader och till vänner och bekanta. 

– Jag har lärt mig mycket mer än jag trodde att man skulle lära sig. Man fick verkligen träna på att vara ute i den "riktiga" världen och vara vuxen.