Det är åtta år sedan IPCC publicerade sin senaste stora delrapport. Under måndagen var det dags igen. Som förväntat kom dystra besked.
– Klimatförändringarna pågår, det är vi som är orsaken och den kommer att fortsätta så länge utsläppen gör det, säger Markku Rummukainen, professor klimatologi vid Lunds universitet och medlem i klimatpolitiska rådet.
IPCC utför inte egen forskning utan rapporten är en sammanställning av 14 000 vetenskapliga artiklar om klimatet utförd av hundratals klimatforskare.
– Det här är den mest omfattande sammanställningen av klimatforskningen hittills, säger Rummukainen.
Extremvädret har blivit vanligare och mer intensivt
De senaste månaderna har präglats av extremväder i form av värmeböljor, bränder och översvämningar. I rapporten som presenterades på måndagen slog klimatpanelen fast att extremvädret, i synnerhet värmeböljorna, har blivit allt vanligare och mer intensiva.
– Det vi måste komma ihåg är att vi alla bor på platser som har byggts upp under decennier och århundraden för att klara av ett visst klimat. Det riktigt, riktigt skrämmande är att varje prestation i varje mänskligt samhälle på jorden skedde under ett klimat som inte längre existerar, säger Simon Lewis, professor i global förändring, till The Guardian.
Forskaren Richard Betts säger till tidningen att vi nu måste leva med vad vi har gjort mot klimatet, och att vi är hopplöst oförberedda på att hantera allt svårare extremväder trots att de har förutspåtts i årtionden.
IPCC slår i rapporten fast att den globala uppvärmningen är ”oundviklig” och att det är människan som orsakat den.
– Ingen går säker och alla berörs. Vi måste se klimatkrisen som ett pågående och ständigt närvarande hot, säger Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram UNEP
Globala uppvärmningen är ”oundviklig”
I rapporten slås också fast att målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, i enlighet med Parisavtalet, kommer krossas redan före 2030. Samtidigt som de slå fast att uppvärmningen är ”oundviklig” likaså är det extremväder som följer av uppvärmningen.
Om tre månader ska världens beslutsfattare mötas för ett klimatmöte i Glasgow , och rapporten beskrivs av klimatforskaren Michael Mann som den sista som kan göra skillnad för att nå Parisavtalets mål om enbart 1,5 graders temperaturökning.
Klimatprofessorn Markku Rummukainen menar att 1,5 gradersmålet inte är någon helig gräns för vad jorden och vi människor klarar av.
– Det finns ingen säker gräns om att 1,5 skulle frälsa oss, tillskillnad från 2 eller 3 grader. Men det kommer bli lättare för oss att hantera konsekvenserna i naturen om det begränsas till 1,5, säger han.
Rummukainen säger att Sverige redan påverkas av extremvädret och nu måste förbereda sig på att det kommer fortsätta vara extremt.
– Även i Sverige är det viktigt att anpassa oss så det inte blir störningar vid extremregn, säger han.
Han hoppas att dagens rapport, likt den förra, kan bana väg för politiska beslut som kan rädda klimatet.
Greta: Väntade besked
Klimataktivisten Greta Thunberg kommenterade på måndagen IPCC:s senast klimatrapport. Hon menade att rapportens slutsatser inte var oväntade och kallade presentationen för ”försiktig”.
”Den bekräftade det vi redan vet. Att det är en kris”, skriver hon på Twitter.
https://twitter.com/GretaThunberg/status/1424647410526130181Framsteg för forskningen
Sedan den senaste stora sammanställningen från IPCC har mycket hänt när det kommer till klimatförändringarna och forskningen om dem.
– Det har publicerats enormt mycket forskning under de sju-åtta år som har gått sedan dess, så det här är en guldgruva av kunskap som kommer, säger Pelle Boberg, klimatanalytiker vid Naturvårdsverket, till TT.