Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obama: Amerikaner älskar stora bilar mer än miljön

Paradisön hotas av oljekatastrof – nödläge utlyst
USA:s förre president Barack Obama.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES
Oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i mexikanska golfen 2010. Olja läckte ut i havet i tre månader.
Foto: US COAST GUARD / AP

Amerikaner bryr sig mer om stora bilar och billig olja än att rädda miljön.

Det hävdar före detta presidenten Barack Obama i sina memoarer ”Ett förlovat land”, skriver Fox Business.

Obama anklagar också amerikanska väljare för att ha ”tillåtit miljöförstörare att göra vad fan de vill”.

Barack Obama tar i ”Ett förlovat land” upp hur oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i mexikanska golfen 2010 vilket resulterade i att elva personer dog – och ett av de största oljeutsläppen någonsin.

Läckan tog tre månader att stoppa. Då hade omkring fem miljoner fat råolja flödat ut i havet och upp på stränder. Skadorna blev enorma på djurliv och havsmiljö. Dåvarande justitiekanslern Loretta Lynch kallade det som inträffat ”den värsta miljökatastrofen i USA:s historia”.

Obama: ”Har tillåtit miljöförstörare att göra vad fan de vill”

Obama skriver i sin bok om hur presskonferensen som han höll en månad efter explosionen långt ifrån reflekterade hur frustrerad han egentligen var över situationen. Han skriver att han hade velat kritisera amerikanerna för deras ovillighet att bekosta teknologin som skulle kunna förhindra att den här typen av miljökatastrof inträffar igen.

”Det skulle vara dyrt med sådan teknologi och vi amerikaner gillar inte att betala högre skatter, speciellt när det handlar om att förbereda för problem som inte har inträffat än”, skriver Obama.

Han riktar hård kritik mot amerikanska väljare för att de har ”tillåtit miljöförstörare att göra vad fan de vill”. Men han säger också att det enda sättet att försäkra sig om att den här typen av oljeutsläpp inte upprepas är att ”helt och hållet sluta borra” efter olja.

”Men det skulle aldrig hända för sanningen är att vi amerikaner älskar vår billiga bensin och våra stora bilar mer än vi bryr oss om miljön”, skriver Obama.

Här rinner ryska fabrikernas bajsvatten rakt ut i ÖstersjönVisa beskrivning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.