Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt värmerekord i Spanien: 47,2 grader

Ny rapport visar att extremväder kommer öka: ”Vi är orsaken”.
Spanska barn flyr till fontäner i värmeböljan.
Foto: ANDREA COMAS / AP TT NYHETSBYRÅN
En spansk pappa och hans dotter söker svalka i rekordvärmen.
Foto: ANDREA COMAS / AP TT NYHETSBYRÅN
En fontän ger svalka i den spanska rekordvärmen.
Foto: ALVARO BARRIENTOS / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna svalkar sig.
Foto: ANDREA COMAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Spanien slog nytt värmerekord med plus 47,2 grader på lördagen.

Het luft från Sahara leder till en värmebölja i Sydeuropa som inte visar några tecken på att upphöra.

– Hettan vi upplever nu är mycket extrem, säger den spanske klimatforskaren Dominic Royé som understryker att det inte är normal sommarvärme.

Extremt varmt väder råder just över hela södra Europa där 16 städer i Italien placerats i högsta hälsoriskkategorin och Portugal varnar för ”allvarligt ökad risk” för skogsbränder i 75 procent av landets regioner.

I Spanien uppmättes på lördagen klockan 17.10 lokal tid nytt värmerekord i staden Montoro i provinsen Cordoba i södra delen av landet. Med plus 47,2 grader slogs det tidigare spanska rekordet på 46,9 grader från juli 2017, som noterades på en plats i närheten.

Inte normalt

Dominic Royé, klimatforskare vid universitetet i Santiago de Compostela i Spanien, säger till AP att de heta luftströmmarna från Sahara inte visar några tecken på att avmattas. De har vållat svår hetta och hundratals skogsbränder i de sydeuropeiska Medelhavsländerna den senaste tiden.

– Hettan vi upplever nu är mycket extrem. Många säger att det är normalt eftersom det är sommar. Men det är det inte, inte så här hett, säger han.

Enligt FN-organet Meteorologiska världsorganisationen ligger dagens temperaturer långt över det normala torra augustivädret – och skriver att de ”är extrema och vad vi kan vänta oss av klimatförändringen”, rapporterar AP.

Kan bli nytt Europarekord

Det spanska värmerekordet kommer bara några dagar efter att det på Sicilien uppmättes en temperatur på 48,8 grader på onsdagen. Om mätningen verifieras är det den högsta temperaturen någonsin i Europa.

Det nuvarande europeiska värmerekordet är 48,0 grader. Det sattes i Aten 1977.

– Det är viktigt att uppehålla sig på kyliga platser och att dricka samt att ha speciell uppmärksamhet på spädbarn och åldringar och människor som är utsatta på annat sätt, säger Rubén del Campo, talesman för Spaniens meteorologiska institut.

Här räddas familjen undan översvämningen

Våldsamma skogsbränder i söder och häftiga översvämningar i norr när extremvädret slår till mot Turkiet. Nu jobbar räddningarberare på högvarv för att rädda nödställda.

Anders är i Grekland för att hjälpa till med släckningsarbetet

Svenska piloterna kämpar mot skogsbränderna: ”Finns ett stort behov”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.