Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Värmesmäll i Sibirien – ”alarmerande”

38 grader har uppmätts i östra Sibirien. Bilden är tagen i södra Sibirien.
Foto: CHINAIMAGES / CHOOKIA/CHINAIMAGES/SIPA USA SIPA USA
Även under dagarna framöver väntas ovanligt höga temperaturer i Sibirien.
Foto: Climate Reanalyzer/ Climate Change Institute / Un
Sibirien.
Foto: CHINAIMAGES / CHOOKIA/CHINAIMAGES/SIPA USA SIPA USA

Sibirien slår nya värmerekord med en topptemperatur på 38 grader.

Den långvariga hettan i det arktiska området är ”alarmerande”, enligt klimatexperter – och bidrar att världen går mot sitt varmaste år någonsin, skriver Guardian. 

Om temperaturen fastställs till 38 grader skulle det vara den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Arktis, enligt Washington Post. 

Staden Verhojansk i östra Sibirien slog på lördagen nytt värmerekord. I staden, som är känd för sina extremt kalla vintrar, uppmättes 38,0 grader, den högsta temperaturen sedan mätningar inleddes 1885.

På söndagen fortsatte värmeböljan och en temperatur på 35,2 grader uppmättes.

På många platser norr om polcirkeln noteras temperaturer som är 20-25 grader högre än normalt för årstiden. Till exempel staden Chatanga som vanligen har nollgradigt så här års, men nådde 25 grader i slutet av maj. Det tidigare rekordet var 12 grader.

– Det är otvivelaktigt ett alarmerande tecken. Också vintern och våren hade upprepade perioder med temperaturer över genomsnittet, säger klimatforskaren Freja Vamborg på EU:s klimatorgan C3S till Guardian. 

”Hetaste vintern i Sibirien”

Marina Makarova, chefsmeteorolog på den ryska vädertjänsten Rosgidromet, säger till tidningen:

– Den här vintern var den hetaste i Sibirien sedan mätningar började för 130 år sedan. Medeltemperaturen var upp till sex grader högre än normalt.

Arktis värms upp mer än dubbelt så snabbt som resten av jorden, enligt Washington post.

Samtidigt ser världen ut att sätta nytt värmerekord i år. Enligt forskare är det upp till 75 procents chans att 2020 slår rekordet som sattes för fyra år sedan, skriver Guardian.


Bilderna från midsommarovädret

Över 34 000 hushåll blev strömlösa i Göteborg när ett massivt åskoväder drog in under midsommarhelgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.