Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt larm: Årets vinter var varmast någonsin i Europa

Lasse Rydqvist förklarar vad den milda vintern beror på.
Tjejvasan 2020.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Översvämmade åkrar längs E4 där Lagan passerar.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste vintern har varit den varmaste i Europa någonsin. Det visar färska siffror från EU:s klimattjänst C3S. Det tidigare rekordet, från vintern för fyra år sedan, har nu slagits med 1,4 grader.

År 2019 var det hetaste året som någonsin uppmätts i Europa – och det nya året har börjat i samma stil. Nu slår EU:s klimatövervakning Copernicus Climate Change Service, C3S, fast att den senaste tremånadersperioden varit den varmaste i Europas historia.

– Detta är en extrem händelse i sig självt, men det är sannolikt att dessa typer av händelser blir ännu extremare på grund av global uppvärmning, säger Carlo Buontempo, chef på C3S, i ett uttalande.

Enligt statistiken har de senaste månaderna varit 3,4 grader varmare än den genomsnittliga vintern under perioden 1981 till 2010. Jämfört med det tidigare rekordet vintertid, som inträffade 2015-2016, är den senaste vintern nästan 1,4 grader varmare.

https://twitter.com/CopernicusECMWF/status/1237016276062679040

I Sverige har SMHI månad efter månad rapporterat om temperaturer på mellan sex och sju grader varmare än normalt, vilket bland annat lett till att vinterevenemang har påverkats.

– Sakta men säkert blir det varmare, och det blir allt svårare att åka skidor i Sverige. I takt med att snöbristen ökar i södra Sverige tror jag att intresset för längdskidåkning bland den yngre generationen kommer att minska, sa meteorologen och MP-politikern Pär Holmgren till Expressen i samband med Vasaloppet, som han tror kommer att bli svårt att genomföra i framtiden.

Flera klimateffekter i vinter

Samtidigt har översvämningar lagt samhällen under vatten och orsakat förödelse i delar av Sverige. 

– Vi kan inte slå fast i dag att exakt den här typen av vintrar kommer bli vanligare i framtiden. Däremot är det tydligt att det blir varmare, vilket innebär mer vattenånga och mer nederbörd. Då finns en risk för högre flöden. Det kommer gälla oavsett om det är en sådan här mild vinter eller en kallare vinter, har Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, sagt till Expressen.

Även i Antarktis har värmerekord slagits – med över 20 grader varmt vid ett mättillfälle i februari. Den brasilianska forskaren Carlos Schaefer, som övervakar effekter av klimatförändringar på Antarktis, konstaterade då, enligt The Guardian, att temperaturen överraskat vetenskapsmännen.

– Vi ser den uppvärmande trenden på många av de platser som vi övervakar, men vi har aldrig sett något liknande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.