Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt hot mot ozonlagret – farliga gasen är tillbaka

Klimatarbetet tar ett stort steg tillbaka efter att förbjuden freongas upptäckts i luften igen, vilket påverkar ozonlagret ovanför Antarktis.Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Kungspingviner bor på Antarktis.Foto: FOTOLIA / WILLTU - STOCK.ADOBE.COM 163297206

Ozonlagret över Antarktis har de senaste åren sett ut att återhämta sig. Men nu hotar den ozonförstörande freongasen åter klimatet, skriver SVT

– Något som inte borde hända har hänt och plötsligt är vi tillbaka på 80-talet och ozonproblematiken igen, säger forskaren Jörg Gumbel till kanalen.

CFC-11, i folkmun känd som freongas, är ett slags ozonförstörande kolväte som minskat de senaste åren. Detta efter att FN skrev under det så kallade Montrealavtalet 1987 för att minska just produktionen och försäljningen av freongas, som tidigare användes som kylmedel i exempelvis kylskåp. 

Montraelavtalet fick stor effekt – ända fram till 2012 i alla fall. Det visar en ny studie gjord av amerikanska forskare, publicerad i tidsskriften Nature. Sedan dess har minskningen halverats, något som enligt forskarna kan bero på företag som man inte har kontroll över. Undersökningar har pekat på att gasen troligtvis kommer ifrån östra Asien. 

 

LÄS MER: Forskare – ”Ozonhålet håller på att läka ihop” 

 

”Plötsligt är vi tillbaka på 80-talet”

De ökade utsläppen av freon kan resultera i att hålet i ozonlagret ovanför Antarktis tar längre tid än väntat att fylla igen. Det säger Jörg Gumbel, professor i atmosfärfysik vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

– Kanske kan det bli en fördröjning på till exempel trettio år. Istället för att det ska ha läkts 2050 kan det i stället bli 2080, säger han.

Han menar att det fortfarande finns hopp om att hålet i ozonlagret kan slutas igen – men om ingenting görs nu åt saken kan det i stället börja växa igen. 

– Något som inte borde hända har hänt och plötsligt är vi tillbaka på 80-talet och ozonproblematiken igen, säger forskaren Jörg Gumbel till kanalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.