Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt EU-direktiv tvingar plastindustrin till förändring

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
De nya korkarna från Coca-cola
Foto: Pressbild: Coca-cola / Pressbild: Coca-cola

Lösa plastkorkar förbjuds i nytt EU-direktiv och både mjölkpaket och petflaskor kommer få ett nytt utseende. De nya korkarna tar snart över hyllorna – så här ser de ut. 

Plastprodukter har långsamt fasats ut i flera år, i Sverige kanske tydligast genom skatten på plastpåsar och övergången till papperssugrör istället för de i plast. Med ett nytt EU-direktiv blir nu nästa steg att fasa ut plastkorkar som inte sitter fast i förpackningen.

Direktivet träder i kraft 2024 och flera företag har redan börjat förbereda sig på förändringarna. Och snart kommer vi börja se de nya korkarna i hyllorna.

Så här kommer de nya flaskorna se ut

Men man behöver inte åka långt för att redan nu se en version av de nya korkarna. Coca-cola har nämligen redan lanserat sina nya korkar i Norge.
”Det är en förändring som kommer att göra det lättare att samla in och panta alla delar av Coca-Cola-flaskan tillsammans och på så sätt hjälpa till att förhindra nedskräpning.” Skriver Nermin Mohamad Ali, Kommunikationschef på Coca-Cola Sverige i ett mejl. 

Så här ser korkarna ut i Norge
Foto: Pressbild: Coca-cola / Pressbild: Coca-cola

Motiveringen bakom det nya direktivet är att minska plast som inte återvinns på rätt sätt. Och eftersom de nya korkarna kommer sitta fast på sin förpackning är förhoppningen att de inte kommer ligga och skräpa i naturen i samma utsträckning som de gör i dag. 

Tetra Pak har också gått ut med hur deras förpackningar kommer se ut efter förändringen. I ett pressmeddelande sa Lars Holmquist, vice vd för hållbarhet och kommunikation för Tetra Pak att:
Bara i Europa betyder det att över 1 000 av våra förpackningslinjer kan komma att förändras, vilket innebär att över 20 miljarder förpackningar ska göras om.”

Det här är en av Tetra Paks nya korklösningar
Foto: Pressbild: Tetra Pak International S.A. / Pressbild: Tetra Pak International S.A.

EU-direktivet innebär att alla förpackningar, från petflaskor till matlagningsgrädde kommer behöver förändra sitt utseende. Det handlar om tusentals förpackningar. Och redan i slutet av detta år kommer vi börja se de nya förpackningarna i butikerna. 


Molnet med metangas drog in över Sverige

Moln av metangas över Sverige efter läckorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.