Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt bostadsområde ska producera sin egen el

Solceller ska göra husen mindre beroende av elnätet - och överskottselen ska lagras i batterier snarare än att säljas.
Foto: COLOURBOX
Foto: TORBJÖRN F GUSTAFSSON / PRESSENS BILD

Ett nytt bostadsområde i Västerås kan komma att producera sin egen solcellsel – och överskottselen ska lagras för natten snarare än säljas.

– Det blir billigare för hushållen med egen el än att sälja sin överskottsel via elnätet, säger  Ulf Edvardsson, projektledare på teknik- och fastighetskontoret i Västerås. till VLT.

I Västerås står man i startgroparna för ett nytt elförsörjningsprojekt till ett bostadsområde som kan bli vägledande för andra orter i Sverige.

Det är i området Öster Mälarstrand som planerna nu finns på att bygga energisnåla hus som producerar sin egen el med hjälp av solceller på taken. Och överskottselen ska inte säljas på den allmänna marknaden som brukligt är, utan lagras för att kunna användas när solen inte lyser.


LÄS MER: Ny forskning: Solceller passar nordiskt klimat


Projektet finns just nu ritbordsstadiet - och frågor som ska utredas är om systemet klarar hela elbehovet under den ljusa årstiden. På vintern kommer det att krävas anslutning till ett vanligt elnät.

Den stora utmaningen i tekniken är att lagra den egenproducerade elen. Här är det tänkt att en svensk metod, saltlagring, ska användas.

Kö till energisnåla husen

Saltlagring fungerar som ett batteri, men saltkristaller och kristallvatten används för att skapa värme och el.

Det planerade elförsörjningssystemet är inte speciellt skrymmande. Saltbatterierna ryms i husen, men taken måste vara tillräckligt stora för solcellerna.


LÄS MER: Så kan du spara tusentals kronor – genom att byta el


Husen blir energisnåla genom att de de byggs med tjocka välisolerade väggar och har värmeväxlare för ventilationen. Nästan ingen värmetillförsel behövs utifrån.

– Husen får ett bra inomhusklimat, svalt på sommaren och varmt på vintern, säger arkitekt Hans Eek, som ritat flera områden med passivhus.

Totalt planeras cirka 32 lägenheter i två hus. Intresset för bostäderna uppges vara mycket stort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.