Enligt TT togs beslutet med ”överväldigande majoritet” på torsdagskvällen och vice ordförande för Europeiska investeringsbanken (EIB) Andrew McDowell säger till Reuters att mer i samma riktning ska komma.
Alla EU:s medlemsländer har företrädare i EIB:s styrelse som är världens största multilaterala bank.
Bland andra Sverige, Storbritannien och Frankrike stöder beslutet, medan Tyskland, Italien och Polen har satt sig emot beslutet, rapporterade Reuters under förra veckan. Även EU-kommissionen har satt sig emot förslaget, skriver en WWF-representant för Euractiv.
– Vetenskapen uppskattar att temperaturen kommer att stiga tre till fyra grader i slutet av 2000-talet om vi inte gör något åt klimatförändringarna. Stora delar av jorden kommer då att vara obeboeliga – med förödande konsekvenser för mänskligheten. EU: s bank har varit Europas klimatbank i många år. Idag har vi tagit ett stort steg framåt, säger ordförande Werner Hoyer i ett pressmeddelande.
Kritik mot gas
TT skriver att de nya reglerna innebär att alla projekt som vill ta lån hos EIB ska visa att de kan producera en kilowattimme energi med mindre utsläpp än 250 gram koldioxid. Gasprojekt måste använda den senaste klimatsmarta teknologin för att få lån.
– Detta är verkligen ett bra steg i rätt riktning och en milstolpe på vägen till att avsluta investeringar för fossila bränslen helt och hållet. EIB måste bli Europas klimatbank men vi är inte riktigt där ännu, säger Pär Holmgren till Expressen.
Han är kritisk till att banken fortsätter finansiera gasprojekt.
– Så länge EIB fortsätter att finansiera gasprojekt låser vi oss in i en infrastruktur som gör det svårare för oss att nå Parismålen. Vi har de kommande två åren på oss att se till att kryphål för gas försvinner.
Kan ha effekt på andra banker
Organisationen Friends of the earth är inne på samma spår – de välkomnar beslutet, men anser att även gas ska ingå och att beslutet borde införas tidigare.
Kan det här beslutet få effekter på andra banker/finansiella institutioner?
– Beslut är en seger för alla som i åratal kämpat för att EU:s investeringar i fossila bränslen ska upphöra. Men striden är inte över, klimatkrisen kräver ett omedelbart slut på att EU-pengar går till fossila bränslen. Jag tror detta beslut kommer att skicka en stark signal till finansmarknaderna om att fossilfesten är över, säger Pär Holmgren.