Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt beslut: Utsläppsbovar får inte låna pengar av EU

Expressen reder ut skillnaden på klimat och väder.
Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EIB / Pressbild

Europeiska investeringsbanken slutar ge lån till fossila energiprojekt i slutet av 2021.

Framtida lån ska i stället främja förnybar energi. 

– Detta är verkligen ett bra steg i rätt riktning, kommenterar EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP). 

Enligt TT togs beslutet med ”överväldigande majoritet” på torsdagskvällen och vice ordförande för Europeiska investeringsbanken (EIB) Andrew McDowell säger till Reuters att mer i samma riktning ska komma. 

Alla EU:s medlemsländer har företrädare i EIB:s styrelse som är världens största multilaterala bank. 

Bland andra Sverige, Storbritannien och Frankrike stöder beslutet, medan Tyskland, Italien och Polen har satt sig emot beslutet, rapporterade Reuters under förra veckan. Även EU-kommissionen har satt sig emot förslaget, skriver en WWF-representant för Euractiv

– Vetenskapen uppskattar att temperaturen kommer att stiga tre till fyra grader i slutet av 2000-talet om vi inte gör något åt ​​klimatförändringarna. Stora delar av jorden kommer då att vara obeboeliga – med förödande konsekvenser för mänskligheten. EU: s bank har varit Europas klimatbank i många år. Idag har vi tagit ett stort steg framåt, säger ordförande Werner Hoyer i ett pressmeddelande. 

Kritik mot gas

TT skriver att de nya reglerna innebär att alla projekt som vill ta lån hos EIB ska visa att de kan producera en kilowattimme energi med mindre utsläpp än 250 gram koldioxid. Gasprojekt måste använda den senaste klimatsmarta teknologin för att få lån.

– Detta är verkligen ett bra steg i rätt riktning och en milstolpe på vägen till att avsluta investeringar för fossila bränslen helt och hållet. EIB måste bli Europas klimatbank men vi är inte riktigt där ännu, säger Pär Holmgren till Expressen.

 Han är kritisk till att banken fortsätter finansiera gasprojekt.         

– Så länge EIB fortsätter att finansiera gasprojekt låser vi oss in i en infrastruktur som gör det svårare för oss att nå Parismålen. Vi har de kommande två åren på oss att se till att kryphål för gas försvinner.

Kan ha effekt på andra banker

Organisationen Friends of the earth är inne på samma spår – de välkomnar beslutet, men anser att även gas ska ingå och att beslutet borde införas tidigare.

Kan det här beslutet få effekter på andra banker/finansiella institutioner?

– Beslut är en seger för alla som i åratal kämpat för att EU:s investeringar i fossila bränslen ska upphöra. Men striden är inte över, klimatkrisen kräver ett omedelbart slut på att EU-pengar går till fossila bränslen. Jag tror detta beslut kommer att skicka en stark signal till finansmarknaderna om att fossilfesten är över, säger Pär Holmgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.