Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya värmerekordet på Antarktis: 18,3 grader

Antarktis sjungande is kan hjälpa forskarna – Lyssna på lätena som kan ge svar om uppvärmningen.
En sattelitbild över Antarktis i september 2019.Foto: Stef Lhermitte / Copernicus Data/Sentinel-1
Antarktis värms upp snabbare än många andra platser.Foto: SHUTTERSTOCK
När isen smälter höjs vattennivåerna.Foto: TED SCAMBOS / AP TT NYHETSBYRÅN

En mätstation visar nu 18,3 grader på Antarktis.

Det är den varmaste temperaturen någonsin i området, och slår det tidigare rekordet från 2015 med 0,8 grader.

– Det är ett tecken på att uppvärmningen där sker mycket snabbare än det globala snittet, säger klimatforskaren James Renwick till The Guardian.

Det var i fredags som Argentinas meteorologiska myndighet twittrade ut rekordet. Stationens mätningar sträcker sig tillbaka till 1961, och 18,3 grader Celsius är det varmaste någonsin, skriver The Guardian.

Det tidigare rekordet inträffade i mars 2015, då mätaren visade 17,5 grader på stationen i Esperanza, beläget på kontinentens norra halvö.

James Renwick, klimatforskare vid Victoria university i australiska Wellington, har varit delaktig i att verifiera de tidigare värmerekorden på Antarktis.

– Självklart måste det nya rekordet kollas upp, men i väntan på besked kan man utgå från att rekordet är ett helt riktigt och att mätstationen är välskött, säger han till tidningen.

– Mätningen är imponerande eftersom det bara är fem år sedan det förra rekordet, och det nya är nästan en grad högre. Det är ett tecken på att uppvärmningen där sker mycket snabbare än det globala snittet.

– Att sätta ett nytt rekord så snabbt är överraskande, men vem vet hur länge det kommer att bestå? Förmodligen inte länge alls. 

https://twitter.com/SMN_Argentina/status/1225455484259442691

Ökar utan motstycke

Det är just nu sommarsäsong söder om ekvatorn, men klimatförändringarna bidrar till en snabbare uppvärmning runt polerna både i syd och i norr. Den nuvarande takten för värmeökningen är nästan helt utan motstycke jämfört med de senaste 2 000 åren, visar forskning.

– Det är ett område som värms upp väldigt snabbt, säger klimatforskaren Nerilie Abram vid Australian National university till The Guardian.

– Även små värmeökningar kan leda till stora förändringar i hur snabbt isen smälter. Konsekvensen blir att ishyllan kollapsar längs halvön.

Hon förklarar att ishyllorna är viktiga för att stabilisera istäckena bakom dem. Och om istäckena smälter bidrar det till stigande havsnivåer.

– Det här är ett rekord från en enskild station, men i kontexten av vad som sker på andra platser innebär det ytterligare ett bevis på att vi får fler värmerekord och färre köldrekord när planeten värms upp, säger Antarktisexperten Steve Rintoul till tidningen.

Den lägsta temperaturen uppmätt i Antarktis – och någon annanstans på planeten – var vid den ryska Vostokstationen. Då sjönk mätaren till 89,2 minusgrader i juli 1983.

CNN följer med Greenpeace till Antarktis:

Se klippet från Antarktis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.