Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya skräckfästingen sprider sig – i hettan

Hur fort får du skydd mot TBE när man vaccinerat sig? En specialistsjuksköterska svarar.
Hyalomma-fästingen.
Foto: SVA / SVA
Här kan det finnas fästingar.
Foto: MIKAEL GUSTAFSSON/N/TT / NATURFOTOGRAFERNA TT NYHETSBYRÅN

Nya otäcka fästingarter har hittats. Klimatförändringar kan vara en förklaring. 

Den fruktade tajgafästingen, som kan ha en farligare sorts TBE-smitta, har fått ökad utbredning i norra Sverige.     

Hittills i år har tre fall av jättefästingen Hyalomma, som kan bära på den dödliga blödarfebern Krim Kongo, upptäckts.

– Det är ett blödarfebervirus med hög dödlighet. Och det är inte säkert svenska läkare känner igen det när det kommer in, säger infektionsprofessor Björn Olsen. 

Fästingen är Sveriges farligaste djur, enligt många experter. De fästingar vi är vana vid, som kan bära på TBE och borrelia, är nog så otäcka. 

Fästingar gynnas av ett varmare klimat. Klimatförändringar kan medföra att helt nya typer av fästingar kan överleva och spridas här. Och redan har nya fästingsorter upptäckts i Sverige. 

Kommer med flyttfåglar

Förra året fick Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kännedom om att två helt nya fästingarter, Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes, hittats i landet. Det kom in 41 rapporter totalt om Hyalommafästingar.

Dessa trivs annars mycket längre söderut, och det var första gången vuxna exemplar hittades i Sverige.

– Hyalomma är en öken- och stäppfästing. Den kommer med flyttfåglar från nord- och östafrika över medelhavet. Den kan också komma med export- och import av djur, säger Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet som forskar om fästingsmittor. 

Björn Olsen, infektionsprofessor.
Foto: JOCKE BERGLUND / JOCKE BERGLUND EXPRESSEN

Hittills i år har veterinären och parasitologen Giulio Grandi vid SVA fått in tre vuxna exemplar av Hyalomma-fästingen, det senaste häromveckan. 

– Man kan tänka sig att de övervintrade i Sverige. De hittades på hästar, vuxna Hyalomma tycker om stora djur. 

– Vi vet att hästägare noggranna undersöka kroppen på hästar. Hyalomma skulle kunna sitta på kossor också, men det får vi nog aldrig veta.

Se den senaste väderprognosen

Kan bära på dödlig sjukdom

Teorin är att värmeböljan förra sommaren, och kanske även en varm sommar i år, gör att fullvuxna Hyalommafästingar kan överleva. Och om vuxna fästingar kan överleva kan de också reproducera sig och så småningom etablera sig i Sverige. 

Hyalommafästingen kan bära på den farliga blödarsjukan Krim-Kongo. Sjukdomen leder i värsta fall till inre blödningar och död, ungefär 30 procent av de smittade avlider. Det finns inget botemedel eller vaccin mot sjukdomen.  

– Den kan ställa till en hel del trubbel för oss. Dödligheten är hög. Det är heller inte säkert att svenska läkare kommer att känna igen smittan när den kommer in, säger professor Björn Olsen. 

Smittan förekommer i Europa, mest i Turkiet som har hundratals fall per år.

Giulio Grandi, parasitolog.
Foto: SVA / SVA

Hyalomma kan också bära på blödarsjukan Alkhurma, som dock inte är lika farlig som Krim Kongo. Precis som våra vanliga fästingar kan Hyalomma också bära på den tyfysliknande rickettsiabakterien. 

SVA uppmanar därför svenskarna att skicka in ovanliga fästingar

– Det är bra att hålla kontroll på om det kommer in nya fästingarter och nya smittämnen till landet, säger Giulio Grandi. 

Har hittats i Norrland

Tajgafästingen har invandrat österifrån, och tidigare bara hittats vid Norrlandskusten. Förra året fick SVA in tjugo exemplar av tajgafästingen, nu också från nya områden i Norrlands inland, enligt SVT Norrbotten. Tajgafästingen har bland annat hittats i Kalix, Överkalix, Sorsele och Bräcke. 

Tajgafästingen kan bära med sig TBE-virus med högre dödlighet än det vi redan har i Sverige. 

SVA har startat en insamling och vill ha in fästingar av alla slag från Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Insamlingen är en del av forskningsprojektet CLINF

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Den kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Man kan vaccinera sig mot TBE.  

Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats. Man har sett en 5 procentig ökning för varje år.

Förra året rapporterades 385 fall. Hittills i år har 83 fall rapporterats, vilket talar för ett normalår eller för lägre antal fall än normalt. 

Det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat. Många TBE-fall rapporteras från ostkusten, men under flera år har smittan spridit sig västerut. Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt till Ekot att detta delvis kan förklaras med klimatförändringar.

Källor: 1177, infektionsprofessor Björn Olsen, Folkhälsomyndigheten 

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Det vanligaste symtomet är en hudrodnad på platsen efter fästingbettet. 

Ungefär hälften av alla som smittas av borrelia får inga symtom och märker därför inte av sjukdomen. Borrelia läker ofta av sig själv. 

Borrelia behandlas med antibiotika. 

Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och någon enstaka gång till lederna. Det kan då ta längre tid att bli frisk.

Varje år drabbas mellan 10 000 och 15 000 svenskar av borrelia. 

Källor: 1177, infektionsprofessor Björn Olsen

Är du rädd för fästingar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.