Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya siffror visar: Minsta ozonhålet någonsin i år

Vad är klimat egentligen?
Så här såg ozonhålet ovanför Antarktis ut den 5 oktober i år. I oktober uppmättes det minsta hålet sen 1985.Foto: Nasa / Youtube
Ozonhålet när det var som störst i år, den 8 september.Foto: Nasa / Youtube
När ozonlagret tunnas ut släpps mer skadlig UV-strålning igenom och det blir farligare att sola.Foto: Colourbox
Det enda ozonhålet vi har i dag uppstår ovanför Antarktis under vintern och våren på det södra halvklotet.Foto: AP / AP ANTARCTIC HERITAGE TRUST

Ozonhålet ovanför Antarktis är nu det minsta på flera decennier.

Det beror på ”en ovanligt tidig och kraftig stratosfärisk uppvärmning”, enligt SMHI.

– Men det har ingen märkbar effekt för oss i Sverige, säger klimatologen Thomas Carlund.

På 90-talet talades det ofta om ozonhål och ett allt tunnare ozonskikt – och det var länge en stor miljöfråga i Sverige. 

I dag finns endast ett ozonhål. Det uppträder regelbundet ovanför Antarktis, i augusti-december varje år. Det beror på speciella väderförhållanden i just det området, bland annat starka vindar som bildar en polär virvel och låga temperaturer i stratosfären under vintern.

Ozonhål och ozonskikt

Ozon är en gas som består av syreatomer och som förekommer naturligt i stratosfären. Merparten av ozonet i vår stratosfär befinner sig cirka 10-50 kilometer ovanför våra huvuden. Det är denna ansamling som kallas ozonskiktet.

Ozon skyddar oss mot farlig UV-strålning. När skiktet tunnas ut når mer skadlig strålning ner till jordytan. Det kan få till följd ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverka vårt immunförsvar.

På grund av mänsklig påverkan tunnades ozonskiktet ut mot slutet av 1900-talet, men efter Montrealprotokollet 1987 började ozonnedbrytande ämnen begränsas.

I dag finns bara ett ozonhål: det ovanför Antarktis.

Källor: SMHI

Minsta ozonhålet sen 1985

I september och oktober brukar hålet vara som störst. Men i oktober i år var hålet det minsta på flera decennier – sen man började mäta 1985. Det skriver SMHI på sin hemsida, med hänvisning till de amerikanska myndigheterna Nasa och Noaa.

”Detta var resultatet av en ovanligt tidig och kraftig stratosfärisk uppvärmning som ägde rum i slutet av augusti och störde den starka polarvirveln. I och med uppvärmningen av stratosfären över Antarktis blev de ozonförstörande processerna, vilka är temperaturberoende, långt svagare än brukligt”, skriver SMHI.

Detta är ovanligt.

Bara en kraftig uppvärmning tidigare

Sen 1979 har bara en kraftig uppvärmning tidigare inträffat under senvintern på södra halvklotet. Det var 2002. Även då var ozonhålet ”kraftigt reducerat”.

Thomas Carlund är klimatolog på SMHI. Han säger att denna händelse är något av en engångsföreteelse.

– Det är bra för ozonskiktet på södra halvklotet, eftersom det inte blir lika mycket försvagning som ett normalt år. Men det är en lite speciell händelse som egentligen inte är kopplad till ozonproblematiken, säger han.

Klimatolog om ozonhålet: ”Positivt”

Thomas Carlund forsätter:

– Det här är inte något stort tecken på att de ozonnedbrytande ämnena är borta och ozonhålet lagat, men det är ändå positivt eftersom det kommer vara lite högre ozonmängd på södra halvklotet framöver.

Har den kraftiga uppvärmningen med klimatförändringarna att göra?

– Nej, det är såvitt man vet inte kopplat till det.

Enligt klimatologen påverkar inte ozonhålets storlek oss här i Sverige.

– För förhållandena i Sverige kommer det inte ha någon märkbar effekt.

Ozonskiktet ovanför Sverige

Hur ser det ut med ozonskiktet över Sverige?

– De ozonnedbrytande ämnena i atmosfären har börjat sjunka. Men det är så stor årlig variation så än så länge har vi inte någon statistisk signifikant uppåtgående trend på norra klotet, säger Thomas Carlund.

Han fortsätter:

– Men det ser ut som att det är på väg att återhämta sig, det har framför allt inte fortsatt att försvagas så det ser lovande ut.