Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya S-ministern kopplas till miljöskadligt gruvbolag

Expressens reporter Frida Sundkvist om nya ministerns koppling till bolaget.
Handelsminister Anna Hallberg (S).
Foto: OLLE SPORRONG
Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare anmält gruvan för miljöbrott. De misstänkta brotten preskriberades då den förra ägaren gick i konkurs och gruvan stängdes 2014, och åklagaren lade ned förundersökningen.
Foto: SVEN LINDWALL
Anna Hallberg är styrelsesuppleant för sin sambos bolag, ett bolag som enligt handlingar från Bolagsverket är delägare i Kaunis Holding AB, som äger och driver gruvan i Kaunisvaara i Tornedalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Sveriges nya utrikeshandelsminister, Anna Hallberg, kopplas till en ifrågasatt gruva i Norrbotten som anmälts för miljöbrott, kan Expressen avslöja. 

Gruvan har flera gånger misstänkts för miljöbrott och anklagats för att bryta mot sitt tillstånd.

Trots att bristerna påtalats flera gånger driver Kaunis Iron AB gruvan utan åtgärder – med stöd av Hallbergs sambo Anders Sundström, tidigare S-minister.

Nu har Naturvårdsverket tröttnat och kräver att gruvbolagets tillstånd ska dras in. 

I sin regeringsförklaring i onsdags talade statsminister Stefan Löfven om en kraftfull klimatomställning. Han hyllade klimataktivisten Greta Thunberg som ”en generations röst när hon kräver att vi lyssnar på forskningen och vidtar åtgärder”. 

Statsministern sa även att Sverige, tack vare levande skogar och mångskiftande natur, ska ha en ökad biologisk mångfald. 

Kort därefter presenterades Anna Hallberg, 55, som Sveriges nya utrikeshandelsminister. 

Minister Anna Hallberg med ministrarna Peter Eriksson, MP, och Ibrahim Baylan, S, i Jönköping i torsdags.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På journalisters frågor om hon har några skelett i garderoben svarade Hallberg att hon för länge sedan betalat svart för barnpassning och städning.

Men hon berättade inte om sina kopplingar till ett ifrågasatt gruvbolag i Norrbotten som nu riskerar att förlora sitt tillstånd på grund av att gruvan, enligt Naturvårdsverket, innebär en stor risk för miljöpåverkan och inte följer villkoren i gruvtillståndet. 

Inte heller berättade hon då att gruvbolagets vd stått som kontaktperson för hennes privata bolag.

Ska kunna ersätta vid sjukdom

Anna Hallberg är styrelsesuppleant för sin sambos bolag, ett bolag som enligt handlingar från Bolagsverket är delägare i Kaunis Holding AB, som äger och driver gruvan i Kaunisvaara i Tornedalen. 

En styrelsesuppleants uppdrag är att ersätta en ordinarie styrelseledamot, som av någon anledning är frånvarande. 

Den enda ordinarie styrelseledamoten i Anders Sundström Invest är hennes sambo, Anders Sundström, 65, som investerat miljoner i gruvan. Han är även ordförande för Kaunis Holding. Det är alltså Anna Hallberg som ska kunna fatta beslut om verksamheten, om Anders Sundström till exempel blir sjuk.

Dessutom går telefonnumret som registrerats för bolaget Anders Sundström Invest till Anna Hallberg. 

Anna Hallberg vill endast svara på Expressens frågor via mejl. Via sin pressekreterare Klara Linder skriver hon följande i ett mejl: 

”Det faktum att Anna Hallbergs sammanboende har engagemang i Kaunis Iron har inget med hennes uppdrag att göra.”

Pressekreteraren bekräftar först i ett efterföljande mejl att ”Anna Hallberg har suttit som styrelsesuppleant i ett företag som äger aktier i Kaunis Holding”, att inget arvode utgick och att den nya ministern i förra veckan skickade in en begäran att lämna uppdraget som suppleant.

Ett ärende om ”eget utträde för företrädare” har registrerats hos Bolagsverket i dag, fredag den 13 september. 

Kungörelsedatum är först på tisdag nästa vecka. 

Skärmdump från stämmoprotokoll i Kaunis Holding.

Gruvans vd om ministern: ”Har privat kontakt”

Gruvans ordförande, tillika delägare och sambo med Anna Hallberg, Anders Sundström har själv tidigare varit S-minister och därefter ordförande för både Folksam och Swedbank.

I februari i år skrev han en debattartikel i Dagens industri, där han kritiserade Januariöverenskommelsens gröna skatteväxling.

Men Anna Hallberg har fler kopplingar till gruvbolaget Kaunis Iron

Så sent som i somras stod gruvbolagets vd Klas Dagertun som kontaktperson för Anna Hallbergs eget aktiebolag, Anna Hallberg AB. 

– Jag har en affärsrelation med Anders Sundström och Anna Hallberg är ju sammanboende med Anders, så av naturliga skäl har vi haft och har kontakt med varandra, så är det ju, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis Holding. 

På vilket sätt har ni haft kontakt?

– På det privata planet, som en konsekvens av att jag jobbar tillsammans med Anders så är det naturligt att man träffas ibland. Men jag känner henne inte professionellt. 

Du hjälpte ju henne att starta ett bolag? 

– Jag har inte jobbat tillsammans med henne. Jag äger ett bolag som jobbar med konsultationer och har inom det området hjälpt Anna med den administrationen. 

Betalade hon för det?

– Ja, det gjorde hon. 

Anna Hallbergs bolag ska enligt beskrivningen som skickats till Bolagsverket bedriva konsultverksamhet inom bland annat företagsledning och finansiering, samt investera i hel- och delägda företag.

Anna Hallbergs pressekreterare Klara Linder skriver i ett mejl till Expressen:

”Hallberg anlitade i maj 2019 en redovisningsfirma vars ägare även är VD i Kaunis Iron. De tjänster Anna Hallberg köpte av den aktuella redovisningsfirman har inget att göra med dess ägares eventuella andra uppdrag.”

Enligt pressekreteraren ska Hallberg ha betalat marknadspris för tjänsterna.

Naturvårdsverket: Dra in gruvans tillstånd

I juni 2018 ansökte Naturvårdsverket om att mark- och miljödomstolen skulle återkalla bolagets tillstånd att bedriva gruvdrift. 

Men bolaget startade upp gruvan ändå – bara en månad efter att Naturvårdsverket hade gått till domstol för att stoppa verksamheten under det nuvarande tillståndet. Målet har ännu inte avgjorts av mark- och miljödomstolen. 

Anders Sundström, som för två år sedan sparkades från posten som Swedbanks ordförande, är ordförande för gruvbolaget.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Naturvårdsverket kräver nu att gruvbolaget Kaunis Iron AB:s tillstånd att bedriva gruvdrift ska återkallas, eftersom man anser att bolaget bryter mot sitt tillstånd och dessutom riskerar att förstöra miljön i ett skyddat naturområde. 

”Detta mål är principiellt viktigt och en gruvdrift utifrån nuvarande förutsättningar innebär stor risk för miljöpåverkan i aktuella vattenförekomster och till följd av bristfälligt uppförda dammar. En återkallelse är därför motiverad”, skriver Naturvårdsverket.

Gruvbolaget Kaunis Iron AB anklagas för att bryta mot sitt gruvtillstånd samt att det driver verksamheten utan giltigt tillstånd att påverka miljön i ett skyddat Natura 2000-område – ett naturområde som beslutats av regeringen och godkänts av EU.

Kaunis Iron kände enligt Naturvårdsverket dessutom till att det krävdes investeringar för tiotals miljoner kronor för att bygga ut miljösäkerheten och skydda området som gruvan ligger i, något som bolaget struntade i innan gruvan startades igen förra sommaren.

Gruvbolagets vd Klas Dagertun delar inte Naturvårdsverkets bild och anser att bolaget följer det nuvarande tillståndet. 

Är ni oroliga för att få eventuellt nya anmälningar om miljöbrott?

– Vi har samsyn med Naturvårdsverket i sakfrågan, att verksamheten skulle må bra av ett nytt tillstånd.

Kände till miljöbrister – gjorde ingenting

Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare anmält gruvan för miljöbrott. De misstänkta brotten preskriberades då den förra ägaren gick i konkurs och gruvan stängdes 2014, och åklagaren lade ned förundersökningen. 

Men nu har gruvan startats upp på samma sätt som tidigare, och länsstyrelsen funderar över hur man ska gå vidare. 

– Det är tre frågeställningar som är på gång. Det är dels transportfrågan, dels grundvattenfrågan och sen är det sandklarningsmagasinsfrågan, förklarar David Berggård på länsstyrelsen i Norrbotten. 

Han säger att problemen var kända redan innan Kaunis Iron återstartade verksamheten. Men trots det genomförde det nya bolaget, som kopplas till nya utrikeshandelsministern, inga åtgärder. 

– De körde i gång bara, pang bom, i samma fotspår som Northland (tidigare ägaren till gruvan, reds anm). 

Han säger att gruvan använder mark som ligger utanför området som tillståndet gäller. Dessutom har det så kallade klarningsmagasinet, som leder bort och samlar överskottsvatten, inte rätt storlek och utformning. 

– Vad som är föreskrivet och ligger till grund för ett tillstånd är sådant som ska följas, säger Berggård.

Gruvan har sänkt grundvattennivån med 16 meter och kan utgöra ett hot mot fågelliv och flera rödlistade arter i ett av regeringen skyddat Natura 2000-område.

Anderas Sundström har under flera år varit drivande i frågan om gruvdrift utanför Pajala. 

Under tiden som Sundström var ordförande för Swedbank och Folksam investerades hundratals miljoner av bankens och försäkringsbolagets pengar i gruvdriften, pengar som gick upp i rök när bolaget Northland Resources, som drev gruvan tidigare, gick i konkurs 2014 med skulder på 14 miljarder kronor.

Sundström fick till slut lämna jobbet som ordförande för Swedbank, efter att flera mäktiga pensionsfonder, som statliga AP-fonderna och AMF, högt och tydligt kritiserade valberedningen som ville välja om Sundström. 

I dag använder sig Anders Sundström och gruvbolaget i stället av banken Carnegie för sina finansiella transaktioner. Via sitt bolag äger han även 175 000 teckningsoptioner i Kaunis Holding.

Expressen har sökt gruvbolagets ordförande Anders Sundström.

Finanstoppar investerar i gruvan

Under 2017 köpte flera näringslivstoppar den konkursade gruvverksamheten. I dag finns finanskändisar som fastighetsmiljardären Erik Selin, 51, kvar som delägare via bolaget Erik Selin Fastigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.