Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya regler kan ge dyrare biobränsle – om bara ett år

MIljöpartiets språkrör Isabella Lövin sommartalade i Värmdö och stopp för fossila bränslen.
Sveriges skattebefrielse på biodrivmedel kan försvinna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Svenska staten uppmuntrar användning av biobränsle genom skattelättnader. Det kan EU komma att sätta stopp för – om bara ett år. Något som kan hindra Sverige från att nå klimatmålen, enligt Ekot.

Biodrivmedel som biodiesel och E85 är i dag skattebefriade i Sverige. Men nu rapporterar Sveriges Radio att EU-regler, som ska träda i kraft vid årsskiftet 2020/2021, kommer att förbjuda Sveriges skattelättnader och att biodrivsmedel riskerar att bli dyrare.

– Det kommer bli svårare. Skulle skattebefrielsen försvinna så skulle utsläppen inte minska i den takt som behövs för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot. 

En stor del av kollektivtrafiken kör på biobränsle och Leif Magnusson, som jobbar med kollektivtrafik på Västra Götalandsregionen, säger till Ekot att det skulle bidra till ökade kostnader och i värsta fall att de behöver gå tillbaka till fossila drivmedel. Det skulle i sin tur öka koldioxidutsläppen.

EU tror på andra generationens biodrivmedel

Enligt Ekot vill EU styra om satsningarna till den så kallade andra generationens biodrivmedel, som produceras av avfall. Detta för att biobränsle som tillverkas av livsmedel som socker och raps, inte ska konkurrera med livsmedelsproduktion eller påverka den biologiska mångfalden.

Men enligt Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet, finns ingen motsättning i dag. 

– I ett längre perspektiv när vi kanske behöver allt mer åkermark för livsmedelsproduktion då kan bilden bli en annan. Men det är ganska lång dit, säger han till Ekot.

Per Bolund på Almedalen: ”Bara förnybara drivmedel år 2030”

Per Bolund öppnade Almedalsveckan med att presentera partiets plan för att införa förnybart bränsle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.