Elsparkcyklarna väcker debatt. Många tycker att de är i vägen och antalet olyckor har skjutit i höjden.
Även klimatnyttan sågas i en uppmärksammad amerikansk studie. Ofta samlas de in med fossildrivna skåpbilar, och slitage gör att de bara håller i några månader.
Expressens genomgång visar att det nu finns minst tio aktörer i Sverige: Voi, Lime, Tier, Circ, Ozon, Bird, Aimo, Moow, Ayo och Vosh. Tre har tillkommit bara i augusti.
De marknadsförs som klimatsmarta – men kan man lita på det?
– Det är svårt att säga att något fordon överhuvudtaget är miljövänligt. Företag kan säga att de gör saker för att minska sin miljöpåverkan, men det är omöjligt för konsumenter att veta vad som är sant. Så kallad greenwashing är tyvärr väldigt vanligt inom transportbranschen, säger Marielle Aspevall vid Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.
Hjälper val av klimatsmarta elsparkcyklar
Hon är produktansvarig för certifieringen Bra Miljöval Transporter. Innan årsskiftet ska nya kriterier för elsparkcyklar vara på plats för att hjälpa både resenärer och företag att välja rätt.
– Med Bra Miljöval vet du att tjänsten lever upp till högt ställda miljökrav. Särskilt bra för boende i storstäder som Stockholm där man kan välja mellan olika aktörer, säger Marielle Aspevall.
Redan i dag har svenska Moow fått stämpeln och fler företag har visat intresse för att miljömärka sina elsparkcyklar.
De nya kriterierna ställer krav på att aktörerna använder miljövänliga servicefordon, laddar med el som är märkt Bra Miljöval och arbetar aktivt för att alla delar i elsparkcykeln ska ha så lång livslängd som möjligt.
Miljövänliga fordon kan minska utsläppen
Med klimatsmarta fordon som hämtar och ställer ut elsparkcyklarna minskar utsläppen med över 40 procent, enligt den amerikanska studien. Om livslängden ökar kan utsläppen minska ytterligare runt 20 procent.
– Klimatnyttan är då bättre än allt, bortsett från att gå eller cykla med vanlig cykel, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.
Den amerikanska studien är dock inte helt jämförbar med svenska förhållanden, eftersom Sverige till skillnad från USA har en nästan helt fossilfri energimix, menar Helldén.
– Vi kan inte ställa krav på hur företagen samlar in elsparkcyklarna, men de aktörer som jag har träffat vill gärna använda lastcykelföretag eller elfordon. Det finns också en diskussion om utbytbara batterier i stället för att samla in cyklarna, säger MP-politikern.
– Utvecklingen är på gång och vi kommer se en stor förändring närmaste tiden. När det gäller hållbarheten går den tekniska utvecklingen rysligt fort. De sparkcyklar som ställs ut nu är mycket mer robusta än för ett år sedan.
Kan inte ställa krav på elsparkcyklarna
Kommunerna kan inte ställa några krav på företagen eftersom elsparkcyklarna klassas som cyklar enligt lagen. Daniel Helldén har därför lyft en rad förslag på hur lagstiftningen bör förändras, i ett debattinlägg i DN.
Samtidigt välkomnar han sparkcyklarnas intåg i städerna:
– I en trång stad är det ett smart transportmedel för kortare resor, i stället för att ta taxi eller bil när man har bråttom.
I Stockholm har företagen skrivit under vissa gemensamma regler, exempelvis att felparkerade fordon ska plockas bort inom två timmar.
– Det är kommersiella bolag som vill tjäna pengar, de vill att det ska funka bra. Om stockholmarna tycker om tjänsten kommer de åka mer, säger Daniel Helldén.
Elsparkcyklar och hållbarhet: Kartläggning av aktörerna
VOI (FINNS SEDAN AUGUSTI 2018)
Ägs av: Voi Technology AB (svenskt)
Finns i: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund, Helsingborg
Pris: Startpris 10 kronor + 1-3 kronor per minut, beroende på dag
Hållbarhet: Två-tre månader, enligt Vois medgrundare. Men enligt uppgifter till Di rör det sig i själva verket om sex veckor.
”När det gäller elsparkcyklarnas hållbarhet har vi kommit en lång väg på kort tid. Vår senaste modell uppskattas ha en livslängd på åtminstone ett år. Vi jobbar ständigt på att förbättra hållbarheten i våra fordon, och har åtagit oss att i slutet av 2020 ska denna siffra ligga på 24 månader”, säger Sofie Cederberg på Voi.
Hämtas in med: Företag och privatpersoner kan jobba som så kallad ”hunter” åt Voi och få betalt för att samla in elsparkcyklarna.
”Vi är i en övergångsfas till att endast använda våra egna in-house hunters samt tredjepartsleverantörer specialiserade på denna typ av verksamhet. Vi föredrar leverantörer med fossilfria fordon och hoppas i framtiden på att vårt in-house team ska kunna använda cargo bikes för att samla in utbytbara batterier i stället för att frakta hela scootrar. Så fort vi har infört utbytbara batterier på våra fordon kommer detta vara ett fokusområde för oss.”
LIME (NOVEMBER 2018)
Ägs av: Neutron Holdings Inc (amerikanskt)
Finns i: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg
Pris: Startpris 10 kronor + 3 kronor per minut
Hållbarhet: Ingen uppgift. Den genomsnittliga livstiden var 28 dagar, enligt en amerikansk studie som gjordes mellan augusti och september förra året.
Hämtas in med: Även Lime erbjuder företag och privatpersoner att jobba som så kallad ”juicer” för att tjäna pengar på att samla in elsparkcyklarna. De uppger inte något krav på klimatsmarta fordon. Expressen har sökt Lime.
OZON (FEBRUARI 2019)
Ägs av: Ozon Rides AB (svenskt)
Pris: Startpris 10 kronor + 3 kronor per minut
Finns i: Stockholm, Uppsala, Västerås
Hållbarhet: Ingen uppgift.
Hämtas in med: Elsparkcyklarna lämnas på bestämda parkeringsplatser där batterierna byts ut under natten. ”Det blir korta bilturer med batterierna eftersom våra elscootrar är samlade. Men vår ambition är så klart att det ska vara helt miljövänligt”, har Adam Nycander, vd på Ozon, sagt till Uppsalatidningen. Expressen har sökt Ozon.
TIER (MARS 2019)
Ägs av: Tier Mobility (tyskt)
Pris: Startpris 10 kronor + 2,25 kronor per minut
Finns i: Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund
Hållbarhet: ”Vi genomför dagliga reparationer för att försäkra en högre livslängd än branschsnittet. Inom kort ska vi lansera modeller med utbytbara batterier och uppskattar då att elsparkcyklarna håller över 14 månader”, säger Lukas Samuelsson, Sverigeansvarig på Tier.
Hämtas in med: ”Skåpbilar i de flesta fall. Men i Lund och Malmö används bara lådcyklar i samarbete med bolaget Move By Bike. Målet är att använda lådcyklar i alla städer framöver. Vi använder inte 'juicers', alltså privatpersoner som hämtar och laddar elsparkcyklarna, eftersom det har en större klimatpåverkan.”
MOOW (MAJ 2019)
Ägs av: Moow Mobility AB (svenskt), driver också en bildelningstjänst i samma app
Pris: Startpris 10 kronor + 1,50 kronor per minut
Finns i: Stockholm
Hållbarhet: ”Då vi endast varit i gång i fyra månader så är det för tidigt för att ge en rättvis bild över hållbarheten. En elsparkcykel som ses över dagligen har en livslängd som vida överstiger de fyra månader vi varit i gång. Vi ser att det finns en rad förbättringspunkter från första och andra generationens elsparkcyklar som gör att de nya fordon som nu kommer ut kräver mindre underhåll och då med största sannolikhet även har längre hållbarhet”, säger Jonas Alm, vd på Moow.
Hämtas in med: ”Heltidsanställd personal hämtar in och ställer ut elsparkcyklarna med enkom elfordon. Både elsparkcyklar och elfordon laddas med Bra Miljöval El och tjänsten som helhet har Naturskyddsföreningens godkännande som Bra Miljöval Persontransporter. Vi kommer fortsätta samarbetet med Naturskyddsföreningen.”
AYO (MAJ 2019)
Ägs av: Suavoo International AB (svenskt)
Pris: En timme för 100 kronor. Heldag 200 kronor.
Finns i: Samarbetar bland annat med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels.
Hållbarhet: Ingen uppgift.
Hämtas in med: Lämnas vid hotellet där den plockades upp.
CIRC (JULI 2019)
Ägs av: LMTS Holding S.C.A (luxemburgskt/tyskt)
Pris: Startpris 10 kronor + 3 kronor per minut
Finns i: Stockholm, Malmö, Lund
Hållbarhet: ”Våra scootrar är miljömässigt mycket hållbara, robusta och byggda för att hålla över 12 månader i drift. De är modulärt konstruerade så att alla delar kan bytas ut. Batterierna har en livslängd på två till tre år och återvinns i en sluten återvinnings-cykel. Eftersom vi själva producerar el-scootrarna kan vi återvinna komponenter och minimera miljöpåverkan”, säger Emil Åkesson, Nordenchef på Circ.
Hämtas in med: ”Vi har börjat använda eldrivna cargo bikes (lastcyklar) och planerar att göra detta till den huvudsakliga metoden med start tidigt nästa år. Dessa ska till stor del ersätta de skåpbilar vi huvudsakligen använder i dag.”
BIRD (AUGUSTI 2019)
Ägs av: Bird Rides Inc (amerikanskt)
Pris: Startpris 10 kronor + 3 kronor per minut
Finns i: Stockholm
Hållbarhet: Bird One som ställs ut i Stockholm ska ha 18 månaders livslängd, säger Europachefen Patrick Studener till Di.
Hämtas in med: Enligt Studener hämtas över 75 procent av deras scootrar med eldrivna skåpbilar när de ska laddas. Expressen har sökt Bird.
AIMO (AUGUSTI 2019
Ägs av: Aimo Solution AB (svenskt), driver också en bildelningstjänst
Pris: Inget startpris + 2 kronor per minut
Finns i: Stockholm
Hållbarhet: ”Vi lanserade scootrarna för knappt en månad sen och kan ännu inte säga hur länge en scooter håller”, säger Josephine Adorelle, PR-ansvarig för Aimo.
Hämtas in med: ”Vi sköter scootrarna som en del av vår ordinarie verksamhet med vår egen elbilsflotta. Därutöver har vi fått låna en ny mini-van från en av våra partners, vi ser fram emot att få tillgång till en eldriven van när den finns tillgänglig på marknaden.”
VOSH (AUGUSTI 2019)
Ägs av: Nusvar AB, driver också personupplysningstjänsten MrKoll
Pris: Startpris 10 kronor + 2,50 kronor per minut
Finns i: Stockholm
Hållbarhet: ”Utifrån vår nuvarande modell och kontinuerliga underhåll räknar vi med att ha våra fordon i trafik i 1 år eller mer. Siffran för våra ersättande scootermodeller är längre än så”, säger Simon Krantz, vd på Nusvar.
Hämtas in med: ”Våra elscootrar samlas in med hjälp av fordon som är 100% eldrivna. Vi har inga fordon överhuvudtaget som går på fossila bränslen.”