Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya klimatsmarta sättet att flyga – i framtiden

Forskare har utvecklat ett flygplan helt drivet på elbatteri.Foto: SHUTTERSTOCK

Flygresorna kan snart bli betydligt mer klimatsmarta.

Forskare vid Stuttgarts universitet har både tagit fram och testkört ett flygplan helt drivet på el.

– Det kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Peter Palensky från Delfts tekniska universitet till CNBC.

Forskare vid Stuttgarts universitet i Tyskland har arbetat fram flygplanet e-Genius, som enbart drivs med elbatteri. Planet rymmer två passagerare och beskrivs som "högpresterande".

Enligt Len Schumann från institutet för flygplansdesign vid Stuttgarts universitet ska e-Genius ha betett sig "som ett konventionellt flygplan" under testflygningarna.

 

LÄS MER: Så kan du bli mer klimatsmart i vardagen

 

– e-Genius är ett helt elbatteri-drivet flygplan med en maxlyftningsvikt på 900 kilo, säger Andreas Strohmayer från samma institut till CNBC.

Flygplanet har i testerna visat sig klara av även längre sträckor. 2015 lyckades man flyga från Hahnweides flygfält nära Stuttgart till flygplatsen Calcinate del Pesce i norra Italien – en sträcka på drygt 32 mil.

Stort behov av utsläppsfria flygresor

Under resan flög man bland annat över Alperna och på cirka fyra kilometers höjd.

Europeiska kommissionen har tidigare beskrivit flygresor som "en av de snabbast växande källorna till växthusgasutsläpp". Men snart kan den här typen av eldrivna flygresor bli verklighet, enligt Peter Palensky från nederländska Delfts tekniska universitet.

 

LÄS MER: Fabrikens utsläpp motsvarar 200 000 flygresor till Thailand

 

– Jag tror att det är möjligt. Vi har i dag lättviktsflygplan, experimentella sådana från NASA. För en resa stad till stad, London [till] Amsterdam, kan det bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. För en resa på långdistans så kan det bli lite längre fram, säger Palensky till CNBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.