Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya klimatlösningen: Så kan träden rädda jorden

Fossilfritt samhälle genom skog och cirkulära samarbeten
Stora trädplanteringar kan rena atmosfären från drygt 200 miljarder ton koldioxid.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG
I Amazonas skövlas regnskogen i förmån för lantbruk.
Foto: ap
Omkring två tredjedelar av koldioxiden i atmosfären skulle kunna renas med hjälp av skogsplantering.
Foto: JOACHIM WALL

Träd kan bli räddningen för jordens klimat.

Enligt en ny studie skulle stora skogsplanteringar kunna rena luften från två tredjedelar av koldioxiden i atmosfären, skriver The Guardian.

– Det är den billigaste klimatlösningen som någonsin har föreslagits, säger forskningsledaren Tom Crowther till tidningen.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Att plantera ett miljardantal träd världen över skulle vara den största och billigaste lösningen för att tackla klimatkrisen. Det, enligt forskare vid universitetet ETH Zürich som har räknat på hur många träd som skulle krävas för att ge en betydande påverkan för klimatet.

Enligt studiens beräkningar finns det omkring 1,7 miljarder hektar land som saknar träd. Där skulle 1,2 biljarder träd kunna gro naturligt, vilket motsvarar en yta lika stor som USA och Kina, skriver the Guardian.

Tanken är sedan att skogspartierna ska agera som klimatsmarta dammsugare. Med hjälp av trädens förmåga att absorbera och förvara koldioxid, skulle planteringarna kunna rena atmosfären på uppemot två tredjedelar av den skadliga gasen som kommer från mänskliga utsläpp. Totalt handlar det om uppemot 200 miljarder ton koldioxid.

– Den nya kvantitativa utvärderingen visar att trädplantering inte bara är en utav lösningarna för klimatet, utan den absolut bästa, säger forskningsledaren Tom Crowther till The Guardian.

Forskarna: Den bästa lösningen

Enligt studien skulle det krävas trädplanteringar som täcker 11 procent av jordens yta för att ge den största effekten. I tropiska områden, där potentialen är som störst, skulle träden kunna stå tätt och ta upp hela arealen. I områden som är befolkade eller upptagna av lantbruk kan träden stå glesare.

Satsningen beräknas ta omkring 50 till 100 år att genomföra. Samtidigt menas den vara en av de få lösningar för klimatet som människan kan ta tag i redan nu.

– Det är en klimatlösning som inte kräver att president Donald Trump börjar tro på klimatförändringarna, eller att forskare kommer på teknologiska lösningar för att ta bort koldioxiden ur atmosfären. Den här lösningen finns nu. Det är det billigaste alternativet och ett som kan göra att vi alla blir involverade, säger Tom Crowther till The Guardian.

Krävs globalt stöd

Redan nu finns dock globala initiativ för att plantera träd runtom på jorden. Den så kallade Bonn-utmaningen är en av de största, där 48 länder samarbetar för att återställa 350 miljoner hektar skog före år 2030.

Men enligt den nya studien finns det alltså möjlighet att plantera avsevärt mycket mer skog än så.

Tom Crowther lägger fram en potentiell budget beräknat utifrån att varje träd kostar 30 cent, vilket är ungefär tre kronor. För att plantera en biljard träd skulle det då krävas en budget på 300 miljarder dollar, motsvarande drygt 2 800 miljarder kronor.

Stödet skulle kunna komma från ländernas myndigheter, eller samlas ihop av organisationer och enskilda aktörer, menar forskaren. Det viktigaste uppges vara att planteringen kommer i gång och ses som ett möjligt alternativ.

– Det är den billigaste klimatlösningen som någonsin har föreslagits, säger Tom Crowther till The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.