Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya klimatlarmet: Då kan jorden bli obeboelig

En ny studie visar att den globala uppvärmningen kan göra jorden obeboelig om den når två grader.Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Johan Rockström, professor i miljövetenskap.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringar kan ligga bakom sommarens extrema värme.

Nu varnar forskarna för att den globala uppvärmningen kan drabba oss snabbare än vi tidigare trott.

Om jordens uppvärmning når två grader riskerar planeten att bli obeboelig enligt en ny studie, skriver SVT Nyheter.

– Låt oss ta den här sommaren som en väckarklocka, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Sommarens extremhetta kan ha sin grund i klimatförändringar, enligt forskare. Med en grads uppvärmning har vi nått den varmaste medeltemperaturen sedan istiden. När isarna i Arktis smälter snabbare förändras jetströmmen, de kraftiga luftströmmar som finns kilometer upp i atmosfären där varm luft från ekvatorn möter kall luft från Arktis. Detta leder till att den försvagas och skapar fastlåsta vädersystem – som långvariga värmeböljor.

Nu visar en ny studie att den globala uppvärmningen kan göra jorden obeboelig om den når två grader, skriver SVT Nyheter. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och en av studiens författare, menar att sommaren 2018 är ett tecken på att det börjat ske. 

Om jorden blir för varm riskerar man en dominoeffekt som drar i gång ett flertal andra klimatförändringar: 

Medeltemperaturen kan stiga uppemot 4-5 grader.

Polarisen skulle smälta.

Havsytan stiga med 50 meter.

Detta skulle leda till att stora regioner blir obeboeliga.

– Det är mänsklighetens mardröm om planeten går från att vara vår bästa vän till att bli en fiende, det vill säga att gå från att dämpa den globala uppvärmningen som i dag till att själv bidra till utsläpp av växthusgaser, säger Johan Rockström till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Ny högsta punkt i Sverige – efter rekordvärme i juli 

 

”En väckarklocka”

Om världen inte lyckas leva upp till Parisavtalet, där målet är en uppvärmning på runt två grader, är riskerna för jorden stora, enligt studien som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

– Det finns indikationer på att vi människor riskerar att destabilisera hela planeten, säger Johan Rockström till SVT Nyheter.

I ett inslag i SVT:s Aktuellt menar han att det finns skäl att vara orolig. Trots framsteg i näringslivet i och teknologin måste Sverige gå före i klimatomställningen.

– Låt oss ta den här sommaren som en väckarklocka att investera i vår framtid, säger Johan Rockström.

 

LÄS ÄVEN: Expressens alla nyheter om klimatet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.