Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya fyndet: Nätterna värms upp snabbare än dagarna

De hungriga isbjörnarna i Ryssland kan inte jaga på grund av klimatförändringarna
”Arter som bara är aktiva på natten eller dagen kommer att påverkas extra hårt”, säger Daniel Cox, som leder forskningstudien, enligt The Guardian.
Foto: FOTOLIA / WILLTU - STOCK.ADOBE.COM 163297206
På grund av klimatförändringarna värms nätterna i Europa, västra Afrika, västra Sydamerika och Centralasien upp snabbare än dagarna.
Foto: GEOFFREY SWAINE/SHUTTERSTOCK / GEOFFREY SWAINE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Forskare har funnit att den globala uppvärmningen påverkar dagar och nätter annorlunda. 

I många delar av världen värms nätterna upp snabbare än dagarna. 

Det är något som kan få förödande konsekvenser för djurlivet och klimatet i framtiden menar forskarna.

Flera forskare har under en 35-årsperiod, fram till år 2017, jämfört de stigande temperaturerna mellan dagtid och nattetid. De upptäckte bland annat att nätterna i Europa, västra Afrika, västra Sydamerika och Centralasien värms upp snabbare än dagarna, skriver The Guardian. 

Anledningen till att nätterna värms upp snabbare beror enligt forskarna på att den globala uppvärmningen skapar mer moln som sedan täcker solen ljusstrålar på dagarna. Där molntäcken sedan bildas ökar även fuktigheten och värmen på natten. Det hela kan liknas vid en stor filt, skriver The Guardian.

Uppvärmningen påverkar dagar och nätter olika

I södra USA, Mexiko och Mellanöstern är det precis tvärtom. Där värmdes dagarna upp snabbare än nätterna. Något som enligt forskarna beror på att det inte finns lika mycket moln där. 

Foto: MARIO HOPPMANN - STOCK.ADO / ADOBE STOCK

Arter kommer att drabbas

Daniel Cox är forskare vid University of Exeter och leder forskningsstudien. Han är orolig att det kommer att få djupgående konsekvenser för de arter som bor i dessa regioner och att hela ekosystemen kommer att drabbas när temperaturerna stiger. 

– Arter som bara är aktiva på natten eller dagen kommer att påverkas extra hårt, säger Daniel Cox, som leder forskningstudien, enligt The Guardian.  

Här är sex positiva klimatförändringar som väcker hopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.