Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya bilder visar plastkaoset i Indonesien

Nu har Indonesien börjat skicka tillbaka skräp till Europa. Foto: INA PHOTO AGENCY / MEGA/IBL
Stränderna i Bandar Lampung är fulla av plast. Foto: INA PHOTO AGENCY / MEGA/IBL
Drygt fem ton skräp spolas upp på stränderna på ön Bali i Indonesien varje dag under monsunperioden. Foto: INA PHOTO AGENCY / MEGA/IBL
Regeringen har som mål att reducera utsläppen av miljöfarlig plast med 70 procent fram till år 2025. Foto: INA PHOTO AGENCY / MEGA/IBL

Det hade kunnat vara ett paradis.

Men stränderna i Bandar Lampung är fulla av plast.

Hamnstaden är långt ifrån ensam om att dras med skräpkaos i Indonesien – som nu har börjat skicka sopor tillbaka till väst.

Drygt fem ton skräp spolas upp på stränderna på ön Bali i Indonesien varje dag under monsunperioden, mellan december och februari. 

Förra vintern var läget ännu värre vid de populära stränderna Kuta, Jimbaran och Seminyakden som sträcker sig sex kilometer längs kusten. Badgäster flydde, medan hundratals skräpplockare intog stränderna under myndigheternas utlysta ”skräpnödläge”. 

Plastkaos i Indonesien

Indonesien är den näst största utsläpparen av plastföroreningar i havet.

Mikroplaster i vattnet kan leda till skador på både djur och människor.

Nu ska Indonesien börja skicka tillbaka plastskräp till länder i västvärlden.

Landet står för en betydande del av nedskräpningen i haven. Efter Kina är Indonesien det land som bidrar med mest plastföroreningar, enligt en rapport från 2015. Samtidigt har man än så länge den högsta biologiska mångfalden i havet och flera viktiga korallrev.

Ska reducera utsläpp av miljöfarlig plast

Regeringen har som mål att reducera utsläppen av miljöfarlig plast med 70 procent fram till år 2025 och har avsatt motsvarade nio miljarder kronor på satsningen. Pengarna ska bland annat gå till industrier som skapar biologiskt nedbrytbara alternativ till plast och eventuellt införa en skatt på platspåsar.

Men landet har över 250 miljoner invånare och erkänt dålig infrastruktur för sopskötsel, rapporterar AFP.

– Man borde satsa mer på att lära lokalbefolkningen att inte dumpa sitt skräp i de lokala floderna. Man borde också förbjuda gratis plastpåsar i affärer och butiker, säger Gede Hendrawan, forskare i oceanmiljö vid Udayanauniversitetet på Bali, till nyhetsbyrån.

Död val hade sex kilo plast i magen

Forskaren klandrar både turister och lokala myndigheter för nödläget. Och att turisterna skräms bort är inte det största problemet.

– Mikroplaster som tas upp av fisk som sedan äts av människor kan ge cancer och många andra hälsoskador, säger Gede Hendrawan.

Förra hösten hittades en död kaskelottval uppspolad på en strand i Indonesien – med sex kilo plast i magen. Bland skräpet fanns 115 plastmuggar, 25 plastpåsar och två par flippflopps, rapporterade BBC.

Indonesien ska skicka tillbaka plast

Men det är inte bara lokalbor som bidrar till nedskräpningen – stora mängder sopor fraktas också över från nationer i Europa och Amerika. I somras anslöt sig Indonesien till den grupp av flera sydostasiatiska länder som börjat skicka tillbaka skräpet till väst.

49 containrar med plast, hushållssopor och farligt avfall ska transporteras tillbaka bland annat Tyskland, USA och Frankrike.

– Vi arbetar nu med att samordna transporterna, sade en talesperson för indonesiska myndigheter enligt TT.

Bandar Lampung, Indonesien. Foto: Expressen