Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya analysen: Världen kan klara Parisavtalet

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOACHIM WALL
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatmålen i Parisavtalet är ”inom räckhåll”, enligt en ny analys som BBC tagit del av.

Det baseras på löften från bland annat Kina – och USA:s blivande president Joe Biden.

Flera länder har utlovat lägre utsläpp av växthusgaser.

En ny analys från The Climate Action Tracker group, CAT, som BBC tagit del av, visar att de skulle kunna ta oss betydligt närmare klimatmålen om länderna håller vad de lovar.

De skulle kunna betyda att medeltemperaturen stannar vid en höjning på 2,1 grader vid århundradets slut. Gruppens tidigare beräkning har varit runt 3 grader.

– Vi har nu mer än 50 procent av de globala utsläppen som täcks genom att stora länder har mål om noll nettoutsläpp i mitten av århundradet. När du lägger ihop det tillsammans med vad flera andra länder gör, så flyttas siffran från 2,7 grader till ganska nära 2 grader, säger analytikern Bill Hare till BBC och fortsätter:

– Det är fortfarande bortom Parisavtalet, men ändå en stor utveckling.

Flera länder lovar bättring

Klimatmål i Parisavtalet

I december 2015 enades världens länder om ett klimatavtal.


Avtalet innebär att den globala temperaturökningen i världen ska hållas långt under 2 grader och att länderna ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader.


Källa: Regeringen

CAT:s analys grundar sig bland annat på Kinas president Xi Jinping sagt till FN att landet ska vara koldioxidneutralt år 2060, vilket skulle kunna minska uppvärmningen med 0,2 grader globalt. 

Japan och Sydkorea nämner i stället årtalet 2050. Det gör nu även USA:s blivande president Joe Biden, vilket kan minska uppvärmningen med 0,1 grader, enligt CAT.

För att klara 1,5-gradersmålet måste de globala växthusgasutsläppen halveras till år 2030, enligt FN. Det största problemet är nu enligt CAT hur länder ska kunna nå de kortsiktiga målen nu, för att klara av att nå de mer långsiktiga.

– Långsiktiga mål är lättare, de är långt borta... och därför är de mycket svårare, säger analytikern Niklas Höhne.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.