Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny vegoguide – så väljer du hållbart och klimatsmart

Pär Holmgren: "Fler måste äta vegetariskt"
Anna Richert är senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.
Foto: Saga Sandin / WWF / WWF
”Vi ser att de finns stark trend att vilja äta vegetariskt. Då vill vi hjälpa till och fördjupa kunskapen om vegoval i vardagen”, säger Anna Richert.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Guiden baseras på ett vetenskapligt underlag från Sveriges Lantbrukaruniversitet. Biologisk mångfald, bekämpningsmedel, klimat och vatten är fyra hållbarhetsaspekter som bedömts.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Vilka typer av växtbaserade varor är egentligen mest hållbara och bäst för klimatet? 

Världsnaturfonden, WWF, lanserar nu en stor ”Vegoguide” för att guida konsumenter till att välja gröna och hållbara val när de handlar.

– Många är intresserade och nyfikna. De vill nörda ner sig och veta mer. Det ska vi ta vara på och se som en drivkraft, säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.

När allt fler svenskar väljer att handla mer vegetariskt och efterfrågan på gröna alternativ ökar, så tycker många att det blir viktigare att veta vilka alternativ som är bäst för miljön. 

– Vi ser att de finns stark trend att vilja äta vegetariskt. Då vill vi hjälpa till och fördjupa kunskapen om vegoval i vardagen, säger Anna Richert.

I WWF:s guide använder de ett färgsystem med grön, gul och orange, för att markera vilka val som är bra och och mindre bra. De alternativ som är markerade med orange eller gult ljus har en större påverkan på den biologiska mångfalden och klimatet, än de med grönt ljus. Det är olika alternativ för grönsaker, frukt, bär, nötter, vegoprotein och spannmål som bedöms i guiden.

Enligt vegoguiden är morötter och rödbetor är två hållbara gröna val. Extra bra är det om de är ekologiska.
Foto: SHUTTERSTOCK

”Välj ekologiska produkter”

– Några enkla tips är att välja ekologiska produkter. Utgå från produkter som får grönt ljus i guiden. Sedan kan man lägga till de som får gult eller orange ljus som krydda eller lyxprodukter, säger hon.

– Det handlar om att det finns risk för förlust av biologisk mångfald, särskilt för produkter som odlas i tropiska regioner.

Guiden baseras på ett vetenskapligt underlag från Sveriges lantbruksuniversitet. Biologisk mångfald, bekämpningsmedel, klimat och vatten är fyra hållbarhetsaspekter som bedömts.

Rotfrukter, kål, spannmål och de flesta baljväxter får tummen upp i guiden och är mest hållbara. Det är mycket på grund av att de är resurssmarta och produktionen har väldigt låg klimatpåverkan.

Guiden går att hitta på wwf.se/vegoguiden

Det här är varorna du helst ska undvika:

Frukt och bär:

Enligt guiden ska du helst undvika att äta bananer, dadlar, mango och papaya – mer än någon gång då och då. Dessa vegetabilier kan ha en negativ påverkan på vattenresurserna i närområdet och kan därför skada klimatet och den biologiska mångfalden.


Andra orsaker till att vissa varor markeras gult eller orange kan bero på att de transporteras långa sträckor för att komma till Sverige. Det kan ofta vara med flyg. 


Baljväxter, vegokött, nötter och frön:

Att det är så mycket nötter som är gul- och orange-markerade beror enligt Anna Richert på att de har stor påverkan på den biologiska mångfalden och att det används olika bekämpningsmedel vid odlingen. Det är något som har en negativ påverkan på klimatet.


Cashewnötter, hasselnötter, kokos, mandlar, pistagenötter, sesamfrön och valnötter är därför markerade med orange. 


Grönsaker och svamp:

Avokado, haricots verts och sockerärtor från Sydamerika/Afrika, oliver och sparris har blivit orange-flaggade i guiden. Odlingen av dessa varor kan nämligen ske i områden med hög biologisk mångfald och de kan även ha en hög påverkan på vattenresurserna.


– Just när det gäller avokado så finns det risk för hög påverkan på biologisk mångfald. Den odlas i områden där den biologiska mångfalden är hög. När det då avverkas skog för att odla avokado, så blir det sämre för växter och djur på platsen, säger Anna Richert.

Naturreservat i regnskogen skövlas – för illegal palmolja

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.