Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny torka riskerar att slå till mot Kalifornien

En torrlagd sjö i Sierra Nevada i Kalifornien under den svåra torkan som drabbade delstaten 2015. Foto: MICHAEL NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: / Kari Marttila / Alamy/IBL / Alamy [downloaded]

Efter att den femåriga svåra torkan i Kalifornien tog slut pustade många ut.

Nu riskerar en ny torka att slå till – efter stora brister på snö, skriver Bloomberg.

– Det är dags att vara orolig, säger Alan Haynes, hydrolog till tidningen.

Det är brist på snö i Kalifornien, och prognosen för ett vitare landskap ser inte ljus ut. Nu fasar man för att en ny torka ska slå till mot delstaten, skriver Bloomberg.

Skidorter kämpar med att hålla spåren öppna, samtidigt som vattenkraftproduktionen har sjunkit med en tredjedel bara detta år.

– Det är dags att vara orolig, säger Alan Haynes, hydrolog på National Weather Service, till tidningen.

Kalifornien har ett medelhavsklimat, vilket innebär att somrarna är oavbrutet torra och varma. Det innebär att vattenförsörjningen är beroende av den nederbörd som kommer under vintern och den tidiga våren, tas till vara på för att fylla upp vattenreservoarerna 

 

LÄS ÄVEN: Svenska politiker: ”Vi kan flyga mer"

 

Men i det norra området kring Sierra Nevada larmas det nu om ett snötäcke som ligger kring 83 procent under det normala. I södra området ser inte bättre ut, som knappar in på 81 procent.

– Och prognosen är torr för resten av februari, säger Alan Haynes.

I vintras nåddes Kalifornien av en stor nederbörd, som också var brytpunkten för den tidigare torkan som drabbat delstaten. Men nu rapporterar U.S. Drought Monitor i Lincoln, Nebraska, att antalet torra ytor i delstaten ökat, från att i början av januari legat på 12,6 till att i mitten av februari ligga på 45,7 procent.

Historiskt svår torka

2015 rapporterades Kalifornien nått det minsta snötäcket som uppmätts i delstaten, enligt SVT. Det efter att man tampats med en femårig torka, som utmanade jordbruket efter att sjöar försvunnit och den tidigare grönskan torkats ut. 

Samma år kallade Barack Obama till krismöte tillsammans med guvernörerna för de sju delstaterna, för att diskutera de utmaningar som klimatförändringarna medför, däribland torkan, enligt Dagens Nyheter. 

I februari 2017 förklarades torkan officiellt slut, efter en stor nederbörd av snö under vinterhalvåret. Men nu ser alltså prognosen, ännu en gång, inte ljus ut.

 

LÄS ÄVEN: Oväntade lösningen på stora klimatproblemet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!