Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny studie visar effekten av plastpåseskatten

Under tisdagen gav regeringen grönt ljus för gruvbrytning i Kallak. Beslutet får stark kritik från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Skatten på plastpåsar har varit ett hett föremål för debatt både innan och efter att den infördes.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Enligt den nya studien framtagen av Naturvårdsverket har skatten inneburit en tydlig minskning av sålda plastkassar – men en kraftig ökning av papperskassar.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter snart två år med den omdebatterade skatten på plastkassar visar en ny studie vilken effekt skatten har haft på konsumenternas val i matbutikerna. 

Resultatet talar klarspråk: försäljningen av plastkassar har minskat kraftigt – men samtidigt ökar försäljningen av andra typer av kassar. 

Den 1 maj har det gått två år sedan regeringen införde punktskatten på plastkassar – vilken har inneburit att det genomsnittliga priset för en plastpåse har gått från ungefär tre till sju kronor. 

Skatten infördes för att minska användningen av plastpåsar, vilket i sin tur ska minska nedskräpning och mikroplaster i naturen hävdade regeringen. 

Huruvida skatten faktiskt bidrar till minskad nedskräpning i naturen är fortfarande en debatterad fråga. 

Minskade drastiskt – men ökade året efter

När det gäller försäljningen av plastkassar har Naturvårdsverket tidigare konstaterat att förbrukningen sjönk drastiskt efter att skatten infördes: från 74 kassar per person 2019 till 55 kassar per person 2020. 

Samtidigt visade Skatteverkets siffror från i fjol att försäljningen av plastbärkassar ökade från 2020 till 2021.

Många har dock ställt sig frågan om hur skatten påverkar försäljningen av andra sorters bärkassar – något som Naturvårdsverket har undersökt i en ny studie

Kraftigt ökad försäljning av papperskassar

Studien bekräftar att skatten har minskat försäljningen av plastkassar tydligt. Enligt Naturvårdsverket kan styrkan i effekten uttryckas som ”83 procent färre plastpåsar per krona av butiksomsättning”.

Så långt har skatten alltså haft önskad effekt. Men samtidigt har försäljningen av papperskassar ökat kraftigt. 

Studien visar att papperskassen otvivelaktigt har blivit konsumenternas nya favorit – papperskassar har gått från att utgöra ungefär 20 procent till nästan 70 procent av alla sålda bärkassar. 

Dessutom har försäljningen inte minskat när det gäller alla sorters plastpåsar. 

Resultaten visar nämligen att försäljningen av rullar med avfallspåsar i plast steg rejält under det första kvartalet 2020 – något som skulle kunna bero på att man inte längre har plastbärkassarna att använda som soppåsar spekulerar författarna bakom studien .

9 av 10 påstår sig ta med egen kasse

Studien undersökte även hur många av konsumenterna som tar med sig egna kassar när de går och handlar: Nio av tio personer som medverkade uppgav då att de ”alltid eller oftast har med sig en egen kasse” när de handlar mat. 

Samtidigt påpekar Naturvårdsverket att det inte går att dra några slutsatser om vilken effekt som skatten har haft på användningen av medhavda kassar – eftersom det aldrig undersöktes innan skatten infördes. 

Röstade mot ansvarsfrihet och för ersättningsrapporten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.