Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny studie: Större oro för klimatet än för terrorism

Barn leker framför röken från en skogsbrand i Grekland. I landte uppger 90 procent att de är oroliga för klimatförändringarna. Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP
En fjod i Långyearbyn på Svalbard som för sju-åtta år sen var täckt av kompakt is. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den svenska klimataktivisten och tonåringen Greta Thunberg har blivit världskänd för sitt engagemang. Foto: Epa / KEYSTONE

Oron över klimatet ökar snabbt.

I flera länder ser invånarna klimatförändringarna som det största globala säkerhetshotet – framför terrorism och cyberattacker, visar en ny studie.

Även USA:s makt och inflytande har börjat oroa allt mer.

Det är en ny studie från den Washingtonbaserade oberoende tankesmedjan Pew Research Center som visar vad världsmedborgarna oroar sig för.

I 13 av 26 undersökta länder listas klimatförändringarna som det största globala säkerhetshotet – som därmed toppar listan, skriver Reuters.

Allra mest orolig är man i Grekland, där hela 90 procent uppger att de är oroliga för klimatförändringarna, följt av 86 procent i Sydkorea.

Oro för IS och cyberattacker

I åtta av länderna är invånarna i stället mest oroliga för terrorsekten IS, till exempel i Frankrike, Tunisien, Indonesien och Italien.

I fyra länder – Japan, USA, Nederländerna och Sydafrika – är det cyberattacker man räds mest.

Ett land, Polen, ser rysk makt och inflytande som det största hotet.

Oron över just klimatförändringarna har ökat drastiskt sen 2013. I länder som USA, Mexiko, Frankrike, Storbritannien, Sydafrika och Kenya är den procentuella ökningen tvåsiffrig.

Ökad oro för USA:s inflytande

Annat som oroar – förutom klimat, IS och cyberattacker – är Nordkoreas kärnvapenprogram, den globala ekonomin och USA:s makt och inflytande.

2013 såg 25 procent i 22 länder USA som ett hot. 2017, året efter att Donald Trump valdes till president, hoppade det upp till 38 procent och för 2018 ligger det på 45 procent.

Undersökningen har gjort i 26 länder, där totalt 27 612 personer har svarat på frågor under perioden maj–augusti 2018.