Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Regnskogen kan bli klimatbov i framtiden

Koldioxiden i luften tas upp allt mindre av regnskogarnaFoto: FLORIAN KOPP / REX/IBL
Amazonas är en av de största regnskogarna i riskzonenFoto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Studier visar att regnskogen kan bli kolkälla i stället för absorbent.Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

En ny studie visar att regnskogar i allt mindre utsträckning tar upp koldioxid från luften. 

Risken finns att de i stället blir källor till koldioxid, om klimatförändringen fortsätter i den riktning den nu gör. 

– Vi har sett att en av de mest oroväckande utvecklingarna av klimatförändringen redan har börjat, menar Simon Lewis, en av författarna till studien och professor i geografi på Leeds University, skriver The Guardian.  

Regnskogarna tar upp allt mindre koldioxid och deras förmåga att agera som kolsänkor i den pågående klimatkrisen, försämras, slår en ny studie fast. Kolsänkor, som är reservoarer i naturen, binder koldioxiden från atmosfären.  

– Det här händer årtionden före de mest pessimistiska klimatmodellerna, säger Simon Lewis, en av författarna till studien och professor i geografi på Leeds University i Storbritannien, skriver The Guardian.  

De senaste 30 åren har mängden koldioxid som tagits upp av världens regnskogar minskat, enligt studien från närmare 100 vetenskapliga institutioner. Regnskogarna tar nu upp en tredjedel mindre koldioxid jämfört med vad de gjorde på 1990-talet, på grund av högre temperaturer, torka och skogsavverkning.

Stora regnskogarna i riskzonen

Amazonas kan därför förvandlas till en kolkälla i atmosfären i stället för en av de största absorbenterna av gasen, redan nästa årtionde. 

– Vi har sett att en av de mest oroväckande utvecklingarna av klimatförändringen redan har börjat, säger Lewis. 

Om regnskogarna blir koldioxidkällor snarare än upptagare av det, skulle det kunna leda till en mycket större global uppvärmning som vore svår att stoppa, slår man fast i studien. 

Turismen sinar i takt med att korallerna i Stora barriärrevet bleknar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.