Ny studie: Isbjörnarna utdöda vid nästa sekel

Jordens isbjörnar kan vara utdöda vid 2100.
Majoriteten av isbjörnarna kan vara utdöda vid 2100.
Foto: SUBHANKAR BANERJEE / AP SUBHANKAR BANERJEE
I dag finns omkring 26 000 isbjörnar kvar.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
En isbjörnsunge i en djurpark i München, Tyskland.
Foto: SVEN HOPPE / AP TT NYHETSBYRÅN

I en ny studie har forskare för första gången estimerat när majoriteten av världens isbjörnar kommer att dö ut.

Svaret: Sannolikt redan vid 2100-talet.

– Det har stått klart under en tid nu att isbjörnarna kommer att lida av klimatförändringarna, säger biologen Péter Molnár till The Guardian.

Isbjörnarna kan ha mindre än hundra år kvar på jorden, enligt en ny studie i tidskriften Nature Climate Change.

Redan 2040 är det troligt att många isbjörnar kommer att få svårare att fortplanta sig. Det kan leda till att lokala isbjörnsbestånd försvinner helt.

Svårigheterna för arten förväntas sedan bli värre, enligt studien.

Forskarna har tittat på två framtida scenarion som utgår från två olika nivåer av växthusgasutsläpp. Fortsätter allt som nu lär endast isbjörnar i nordligaste Kanada överleva till nästa århundrade. Men även om nivåerna sänks är det troligt att majoriteten av artbeståndet förlorar möjligheten att fortplanta sig omkring år 2080.

26 000 isbjörnar kvar

I dag finns cirka 26 000 isbjörnar kvar på jorden. Dessa hittas på 19 platser, däribland Svalbard, Norge, Sibirien och Kanada. 

Men framtiden för djuren är alltså osäker.

För att överleva kräver isbjörnar tillgång till is. Deras huvudsakliga föda är säl, som björnarna jagar via hål i isen. Men om istäckena minskar på grund av global uppvärmning, minskar även djurens chans till överlevnad, skriver forskarna.

The Guardian har intervjuat Péter Molnár, biolog vid universitetet i Toronto, tillika huvudförfattare bakom studien. Han säger att forskare varit medvetna om de framtida riskerna för isbjörnar, men att man inte vetat om när situationen kan bli ohållbar för arten.

– Även om vi minskar utsläppen kommer vi fortfarande se vissa lokala bestånd försvinna före århundradets slut, säger han till The Guardian.

Glaciologen: Så påverkas isbjörnarna när isarna smälter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.