Ny studie: Inte längre någon återvändo för Grönlands isar

Glaciärforskaren Veijo Pohjola om smältande isarna på Grönland. Inslaget är från 2018
Smältvatten i en fjord i västra Grönland.
Foto: CASPAR HAARLÞV / AP TT NYHETSBYRÅN
Smältvatten skapar floder genom istäcket på Grönland.
Foto: CASPAR HAARLÞV / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora isberg har brutit sig loss från istäcket och flyter runt nära Kulusuk.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Grönlands istäcke har smält så pass mycket att det inte längre finns någon återvändo.

Det visar en ny studie från Ohio state university.

Grönlands smältande istäcke är den största bidragande orsaken till att den globala havsnivån stiger. Varje år smälter 280 miljarder ton is ut i havet, från de olika glaciärerna på Grönland, skriver CNN och hänvisar till Michalea King, forskare vid Ohio state university.

Hon är huvudförfattare till en ny studie, som visar på att Grönlands istäcke nu har smält så pass mycket att det inte längre finns någon återvändo. Åtgärder för att försöka hindra den globala uppvärmningen till trots – isen kommer att fortsätta vittra sönder, enligt studien.

Grönlandsisarna fortsätter smälta

Ian Howat, medförfattare och även han forskare vid Ohio state university, säger till CNN:

– Istäcket befinner sig nu i ett nytt dynamiskt tillstånd. Även om vi gick tillbaka till ett klimat som mer liknar vad vi hade för 20 eller 30 år sen skulle vi fortfarande ganska raskt tappa massan.

Och enligt Michalea King har smältningen varit så drastiskt de senaste åren att den har orsakat en mätbar förändring i gravitationsfältet över Grönland. Den ger också upphov till att havsnivån stiger med mer än en millimeter varje år – och det väntas bli värre.

Mot slutet av detta århundrade kan flera stränder vara täckta av vatten. Då väntas havsnivån ha stigit med närmare en meter.

Landmassor kan hamna under vatten

Kuststater och lågliggande önationer ligger i riskzonen.

– Det finns många ställen, särskilt i Florida, där en meter skulle täcka många befintliga landområden. Och det förvärras av stormar och orkaner och sådana saker, säger Michalea King till CNN.

I studien har hon och hennes medforskare tittat på satellitdata från Grönlands istäcke – som består av cirka 200 glaciärer – som sträcker sig över fyra decennier. Förutom att det inte finns någon återvändo visar studien även att istäcket drar sig tillbaka i snabba stötar, vilket leder till hastiga och oförutsägbara höjningar av havsnivån.

Och Grönlandsisarna uppges bara vara den första i en serie av så kallade ”tipping points”.

CNN:s Clarissa Ward besökte Grönland för att titta närmare på klimatförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.