Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Idrotten hotas av klimatförändringarna

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
En översvämmad golfbana i Skottland i juli 2015.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP
Smältande snö under OS i Vancouver, Kanada, vintern 2010.Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP

Översvämmade fotbollsplaner, förstörda golfbanor – och stigande temperaturer som stör vinter-OS.

Klimatförändringarna hotar den globala idrotten, enligt en ny studie.

– Inte ens sporten kan fly från klimatnödläget, säger Rosie Rogers på Greenpeace till The Guardian.

Den globala uppvärmningen drabbar hela världen. Nu visar en ny studie att även framtiden för globala sportevenemang är hotad, skriver BBC och The Guardian.

Enligt rapporten kommer nästan all sport få handskas med allt från värmeböljor och bränder till översvämningar och stigande havsnivåer framöver.

Flera idrottsevenemang har redan påverkats. Till exempel drabbades världscupen i rugby av en kraftig tyfon förra året, och i år stördes tennistävlingen Australian Open av giftig rök från omfattande skogsbränder.

Så kan sporten påverkas

Inom de kommande tre decennierna kommer det vara risk för översvämning på en fjärdedel av alla spelplaner i engelsk ligafotboll. En av tre brittiska golfbanor kan skadas av stigande havsnivåer och vinter-OS kommer att bli allt svårare att genomföra på grund av stigande temperaturer, visar den nya studien.

– Från översvämningar till tryckande värme, inte ens sporten kan fly från klimatnödläget, säger Rosie Rogers, avdelningschef på Greenpeace, till The Guardian.

Hon tillägger att sportindustrin själv bidrar till den globala uppvärmningen.

Det konstateras också i rapporten, enligt The Guardian: globalt släpper sportevenemang ut lika mycket som ett medelstort land.

Chans för förändring

Det ger bland annat idrottsstjärnor en viktig roll.

– Sporten har några av samhällets mest inflytelserika förebilder. Om sporten kan förändras för att stoppa klimatnödläget kommer andra följa efter, säger Andrew Simms, samordnare på Rapid Transition Alliance som har publicerat den nya studien, till The Guardian.

Enligt Rosie Rogers har idrotten nu, när den börjar komma i gång igen, chans att förändras.

– Oavsett om det handlar om att byta flyg mot tåg, skippa engångsartiklar i plast eller säga nej till att sponsras av fossila bränsle-bolag kan sporten visa att man är på den vinnande sidan när vi kämpar vidare mot klimatkrisen, säger hon till The Guardian.

SE MER:

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.