Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Fibrer från jeans har hittats i Arktis

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder
Jeans behöver inte tvättas ofta, och denimfantaster rekommenderar att man väntar ett halvår innan man tvättar dem första gången.
Foto: Shutterstock
I den kanadensiska delen av Arktis har mikroskopiska fibrer från jeans hittats i vattnet.
Foto: Shutterstock

Varje gång ett par jeans tvättas släpper runt 50 000 mikroskopiska fibrer från plagget.

Små jeansfibrer har hittats till och med i Arktis.

Det framgår av en ny studie från University of Toronto, som The Independent hänvisar till.

Blå denimjeans är världens populäraste klädesplagg. När de tvättas släpper tiotusentals mycket små fibrer, som till stor del fångas upp av reningsverk – men en del hamnar i floder, sjöar och hav.

Enligt den nya studien, publicerad i tidskriften Environmental Science & Technology Letters, kan vattenreningsverken släppa ut runt en miljard mikroskopiska fibrer från indigofärgad denim varje dag.

De har sen hittats i Arktis, skriver The Independent. 

Jeansfibrer i flera sjöar

Enligt tidningen bestod 20 procent av alla mikrofibrer i sediment från Kanadas arktiska skärgård, strax söder om Grönland, av indigodenim. I sediment från Great Lakes – en rad sjöar på gränsen mellan Kanada och USA – stod indigodenim för 23 procent av alla mikrofibrer, och i grundare sjöar i närheten av Toronto var siffran tolv procent.

I studien noteras hur ansamlingar av mikrofibrer ute i naturen kan vara ett hot mot djur- och växtliv.

Forskarna skriver att jeansfibrer ”starkt bidrar” till dessa ansamlingar – hela vägen från tempererades upp till arktiska regioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.