Ekologisk mat har flera fördelar. Som exempel används varken konstgödsel eller bekämpningsmedel vid produktionen.
Men enligt den nya internationella studien – som den svenska Chalmersforskaren Stefan Wirsenius varit delaktig i – är ekologisk mat sämre för klimatet än vad konventionellt producerad mat är, rapporterar SR:s Ekot.
Avgörande för det är alltså att skillnaden i areal som produktionen kräver. Generellt sett innebär ekologisk odling att mer skog avverkas – och mindre skog leder till mer koldioxid i atomsfären.
Ekot rapporterar att ekologiska ärtor ger ungefär dubbelt så stor klimatpåverkan som konventionellt odlade ärtor. Samma sak gäller ekologiskt nötkött.
LÄS MER: De fem D:na – anledningen till att du inte bryr dig om klimatet
”Fel att ekologiskt är bättre”
Enligt Stefan Wirsenius har dock ekologisk mat flera miljömässiga fördelar.
– Man använder inte bekämpningsmedel och djurvälfärden är bättre i ekologisk produktion. Men när det gäller just klimatet så är tanken fel att ekologiskt är bättre. Som vi kommer fram till är ekologiskt mycket sämre för klimatet, säger han till Ekot.
Chalmersforskaren menar att det är bra att den här ”baksidan” med ekologisk odling förs fram, eftersom Sverige har som mål att andelen ekologisk mark ska öka till 30 procent.
Om vi ökar den arealen för ekologisk odling så mycket kommer det enligt Stefan Wirsenius bidra till avskogning någonstans i världen.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature.
LÄS MER: Här dränks den skånska orten – kan försvinna från kartan