Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny studie: Ekologisk mat är dålig för klimatet

Problemet med ekologisk matproduktion är att det tar smycket mark i anspråk, enligt den nya studien.
Foto: JAN E CARLSSON / DAGENS NYHETER
Produktion av ekologiskt nötkött innebär en större klimatpåverkan än nötkött som producerats med konventionella metoder.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Enligt en ny studie är ekologisk mat betydligt sämre för klimatet än mat som producerats på konventionellt sätt. 

– Det beror på att ekologisk mat kräver mer areal, mer mark för samma mängd mat, säger Chalmersforskaren Stefan Wirsenius till Ekot

Ekologisk mat har flera fördelar. Som exempel används varken konstgödsel eller bekämpningsmedel vid produktionen. 

Men enligt den nya internationella studien – som den svenska Chalmersforskaren Stefan Wirsenius varit delaktig i – är ekologisk mat sämre för klimatet än vad konventionellt producerad mat är, rapporterar SR:s Ekot.   

Avgörande för det är alltså att skillnaden i areal som produktionen kräver. Generellt sett innebär ekologisk odling att mer skog avverkas – och mindre skog leder till mer koldioxid i atomsfären. 

Ekot rapporterar att ekologiska ärtor ger ungefär dubbelt så stor klimatpåverkan som konventionellt odlade ärtor. Samma sak gäller ekologiskt nötkött. 

LÄS MER: De fem D:na – anledningen till att du inte bryr dig om klimatet 

”Fel att ekologiskt är bättre”

Enligt Stefan Wirsenius har dock ekologisk mat flera miljömässiga fördelar. 

– Man använder inte bekämpningsmedel och djurvälfärden är bättre i ekologisk produktion. Men när det gäller just klimatet så är tanken fel att ekologiskt är bättre. Som vi kommer fram till är ekologiskt mycket sämre för klimatet, säger han till Ekot. 

Chalmersforskaren menar att det är bra att den här ”baksidan” med ekologisk odling förs fram, eftersom Sverige har som mål att andelen ekologisk mark ska öka till 30 procent. 

Om vi ökar den arealen för ekologisk odling så mycket kommer det enligt Stefan Wirsenius bidra till avskogning någonstans i världen. 

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature. 

LÄS MER: Här dränks den skånska orten – kan försvinna från kartan 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.