Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny statistik: Så lite minskar Sveriges klimatutsläpp

Expressen reder ut skillnaden på klimat och väder.
Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.Foto: Naturvårdsverket
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Sveriges klimatmål blir allt mer avlägsna. 

Ny statistik visar att de klimatpåverkande utsläppen endast minskat med 1,8 procent år 2018. 

– För att nå netto noll behövs i genomsnitt en årlig minskningstakt om 5-8 procent fram till 2045, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Naturvårdsverket publicerar under torsdagen ny officiell statistik om växthusgasutsläpp inom Sveriges gränser för 2018. 

Utsläppen år 2018 var knappt 52 miljoner ton, en minskning på 27 procent jämfört med 1990. 

Inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp och är viktiga för att Sverige ska nå klimatmålen. År 2030 ska utsläppen ha minskat med minst 70 procent, jämfört med 2010. I dagsläget har de minskat med 20 procent.

Även inom transportsektorn minskade utsläppen med drygt två procent, mellan 2017 och 2018. Enligt Naturvårdsverket beror minskningen på en fortsatt övergång till biodrivmedel och effektivare bilar.

”Utvecklingen går väldigt långsamt”

Expressen har tidigare rapporterat att Sveriges det finns ett stort glapp mellan Sveriges klimatmål och utsläppsminskningarna. En tidigare prognos från Naturvårdsverket visar att vi kommer nå ungefär halvvägs. 

Tidigare i år visade även den preliminära utsläppsstatistik för 2018 att Sveriges växthusgasutsläpp ökade. 

– Och även om den slutgiltiga statistiken som publiceras i december kan visa skillnader, ser vi att utvecklingen går väldigt långsamt, sa Anna-Karin Nyström på Naturvårdsverket till Expressen då. 

Tidigare i höst släppte också SCB ny statistik över Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp. Den visar att den största delen av utsläppen från det svenskar handlar sker i andra länder – och dessa utsläpp ökar.

– Statistiken ger en mer rättvis bild av Sveriges klimatpåverkan, och det är oroande att politiken döljer en så stor del av våra utsläpp som sker i andra länder, sa Caroline Westblom, sakkunnig inom klimat på Naturskyddsföreningen, till Expressen då. 

Sveriges klimatmål

• År 2030 ska växthusgasutsläppen från den icke-handlande sektorn (sektorer som inte ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter) vara 63 procent lägre än 1990.

• År 2040 ska utsläppen vara 75 procent lägre från samma sektorer.

• År 2045 ska Sverige inte ha några ”nettoutsläpp” av växthusgaser till atmosfären. 

* Nettoutsläpp innebär att utsläppen från verksamheter inom Sverige ska vara 85 procent lägre och de resterande 15 procenten kan ske genom så kallade ”kompletterande åtgärder”.

Kompletterande åtgärder kan exempelvis vara teknik för att avskilja och lagra koldioxid (CCS och Bio-CCS), investeringar i andra länder eller ökade upptag i skog.

• Efter år 2045 ska negativa utsläpp uppnås – de så kallade ”kompletterande åtgärderna” ska leda till större minskningar än utsläppen bidrar till. 

Preemraff vill bygga ut – kan fördubbla de redan höga utsläppen

Expressen på besök hos Preem som vill bygga ut och bidra till Sveriges klimatmål – på längre sikt. Men på kort sikt kan det fördubbla de redan höga utsläppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.