Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny statistik: Fjärde varmaste augustimånaden någonsin

Se statistiken.
Foto: Copernicus / COPERNICUS
Augusti månad var den fjärde varmaste som någonsin uppmätts på jorden
Foto: SALAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Augusti månad var den fjärde varmaste som någonsin uppmätts på jorden. Det konstaterar nu EU:s tjänst Copernikus, som håller koll på klimatförändringar.

EU:s flaggskeppsprogram Copernicus Climate Change Service tar regelbundet fram datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer över hela världen. Nu har de studerat sommarmånaderna som gått – och konstaterar att temperaturerna legat nästan en grad över genomsnittet för en europeisk sommar. 

Extremväder en klimateffekt

Månaden augusti var den fjärde varmaste globalt, med rekordhöga temperaturer inte minst i sydvästra USA och norra Mexiko – samt över nordvästra Sibirien och stora delar av det Arktiska havet. Enligt en rapport från World Meterological Organisation (WMO) har extremväder som värmeböljor och orkaner femdubblats sedan 1970-talet, vilket ses som en tydlig effekt av klimatförändringar. 


Palmolja – viktiga saker alla bör veta om oljan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.