Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny skatt på plastkassar från 2020

Hur klimatsmarta är egentligen svenska företag? Se Di TV Hållbarhet.
Plastkassar kommer att bli beskattade nästa år.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En skatt på 3 kronor per plastkasse föreslås.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det betyder att en plastkasse kan kosta uppemot 7 kronor nästa år.
Foto: JENS L'ESTRADE

Regeringen föreslår en ny skatt på plastkassar från nästa år.

– Vi är på väg mot en situation där vi kommer att ha mer plast än fisk i haven 2050 om vi inte gör någonting. Och det är en utveckling vi inte kan acceptera, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Regeringen föreslår en skatt på 3 kronor per plastkasse. Det betyder att en plastkasse kan kosta uppemot 7 kronor nästa år.

Fryspåsar och soppåsar kommer inte att omfattas av beskattningen, men tunnare påsar som fruktpåsar samt de små påsarna som finns vid kassorna kommer att beskattas med 30 öre per påse.

Beskattningen är en del av januariavtalet, som regeringen – S och MP – kom överens om med C och L, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande. Nu ska förslaget ut på remiss.

Vill sätta press på företagen

Ansvarig minister, finansmarknadsminister Per Bolund, säger att matvarujättarna kan föra vidare kostnaden för plastkassarna till konsumenterna, men att man framför allt vill sätta press på företagen att ta fram nya sorters kassar.

– Vi lägger skatten på dem som producerar och importerar plastkassar. Det är de som sedan får försöka hitta andra vägar. Där vet vi att det finns andra sätt att transportera våra matvaror på, säger han.

Beskedet om en ny plastkasseskatt kommer inte som en överraskning för matvarujätten Coop. ”Grundtanken är positiv”, säger Tobias Rydgren, presschef på företaget.

Coop: De kommer att bli dyrare

Han säger också att det redan nu står klart att plastkassarna kommer att bli dyrare, men inte exakt hur mycket. Men vad företaget ska göra gällande den nya skatten på 30 öre på fruktpåsarna är svårare.

– Där får vi återkomma. De påsarna tar man vid behov och vi tar inte betalt för dem i dag. Men vi har några månader på oss, säger Tobias Rydgren.

Enligt Per Bolund är också fler kassalternativ något som människor vill ha:

– Man känner sig låst i plastsamhället och beroende av plast samtidigt som man vet att det inte är hållbart i framtiden.

Så snälla är svenskarna mot klimatet.

Ministern: Skatt bara en väg

Satsningen på en plastkasseskatt är en del av en grön skatteväxling, där pengarna som den nya skatten genererar till statskassan – cirka 2,9 miljarder enligt TV4 Nyheterna – ska läggas på bland annat sänkt skatt på arbete. Hela skatteväxlingen presenteras längre fram.

Enligt Per Bolund är skatt ett effektivt sätt att få folk att ändra sina vanor.

– Vi behöver använda många olika metoder och där är ju skatt bara en väg. I en del fall behöver vi kanske förbjuda användning av produkter där det inte finns något bra sätt att återvinna eller återanvända.

Tygkassar sämre än plastkassar

Ett annat vanligt sätt att bära hem sin mat är i en tygkasse. Men tygkassarna är sämre för miljön än plastkassarna, visade en jämförelse av Naturstyrelsen, den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

Men det här förslaget handlar inte lika mycket om klimatpåverkan, utan nedskräpning, säger Per Bolund, och hänvisar till en rapport från 2016 om mängden plast i haven:

– Vi är på väg åt en situation där vi kommer att ha mer plast än fisk i haven 2050 om vi inte gör någonting. Och det är en utveckling vi inte kan acceptera.


Expressen frågar: Vad tycker du om skatt på plastkassar?

Ingrid Robertsson, 66, Umeå.– Det tycker jag låter helt perfekt. Det är verkligen på tiden. Många plastpåsar verkar hamna i havet – jag vet inte hur det går till. Jag vill rekommendera en sån här (håller upp en tygkasse).
Foto: Expressen
Jens Ingemansson, 46, Malmö.– Jag tror inte att det är så dumt. Men jag tycker att det är mer intressant med frågan om det är bättre Det här med textilier, om det är bättre att använda en plastpåse eller en textilpåse. Jag använder själv plastpåsar när jag handlar. Jag köper en ny varje gång. Det är inte så bra kanske.
Foto: Expressen
Ylva Svensson, 46, Farsta.– Jag har lite svårt att förstå det här fokuset på plastpåsar. Det känns som att man försöker lösa ett stort och komplext problem genom att fokusera på en ganska liten del. Jag föredrar papperspåsar, så jag köper det ganska mycket. Så den här skatten kommer inte att påverka mig så mycket.
Foto: Expressen
Brian Koikai, 20, Stockholm– Jag tycker att det är en underbar idé. Jag tycker att man ska vara miljövänlig. Jag brukar använda plastpåsar, men efter det här kommer jag att ändra på det.
Foto: Expressen
Så mycket plast finns det i världens hav.

EU-mål om plastkassar

EU har satt upp ett mål om att en person ska använda max 90 plastkassar per år till slutet av 2019 och max 40 plastkassar per år 2025. Den nya skatten är ett av sätten som regeringen vill nå det målet på.

Svenskarna använder i dag ungefär 83 plastkassar per år, enligt siffror från Naturvårdsverket från 2017, rapporterade SVT i fjol.

Snittet i EU ligger på 198 plastkassar per person per år.

Vad packar du dina matvaror i?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.