Svenskarna: Vi vill äta mer vego

Gustav Johansson som driver bloggen och Instagramkontot ”Jävligt gott” lär tittarna laga vegetariskt.
Emma och Amelia Oller Westerberg blev veganer för klimatets och djurens skull.
Foto: Vegansk matlåda
Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood som för fjärde året i rad bett Kantar Sifo göra en ”Vegobarometer”.
Foto: Claes Salomonsson / Axfood
Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökar från 19 procent 2016 till 28 procent 2019.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Antalet vegetarianer ökar inte – men allt fler svenskar äter vegetariskt minst två gånger i veckan.

Det visar årets ”Vegobarometer” från Sifo.

– Det måste inte vara svart eller vitt. Varje mål du äter vegetariskt gör något bra för klimatet, säger Emma och Amelia Oller Westerberg, tvillingarna bakom Instagramkontot ”Vegansk matlåda”. 

Främsta skälet till att drygt en tredjedel av svenskar under 35 år äter vegetariskt två-sex gånger i veckan är att man månar om miljö och klimat, enligt Kantar Sifos mätning på uppdrag av Axfood. Samma siffror gäller kvinnor. 

– Vi märker här på Uppsala universitet att fler äter vego oftare. Det är roligt att många är beredda att ta till sig nya recept, säger Emma Oller Westerberg, 23 som i vår tar examen som ingenjör i molekylär bioteknik.

Systern Amelia, som valt ingenjörsinriktningen på energisystem, berättar att flera unga män i bekantskapskretsen påpekar att det saknas manliga förebilder som äter vegetariskt och veganskt.

– Därför är män som Gustav Johansson, som driver bloggen och Instagramkontot ”Jävligt gott”, viktiga, fyller Amelia Oller Westerberg i.

Andelen vegetarianer bland män är bara 3 procent, knappt hälften så många som de kvinnliga vegetarianerna (sju procent). 19 procent av männen i ”Vegobarometern” uppger att de aldrig äter vegetariskt. Men andelen svenskar som anger att de aldrig äter vegetariskt minskar från 17 procent föregående år till 14 procent 2019.

Det som krävs för att fler skulle äta vegetariskt och veganskt oftare är ökad kunskap, mer inspiration i form av recept i butikerna och lägre priser, framgår av undersökningen.

Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan att äta mer grönt. Emma och Amelia Oller Westerberg bjuder på sitt Instagramkonto på massvis av recept som lagas på studentbudget.

– Precis som när man äter blandkost landar nog prislappen på vad man gör det till. Det går att komma undan väldigt billigt om man byter ut animaliska produkter mot baljväxter, särskilt om man väljer torkade linser och bönor och sådana livsmedel, menar tvillingsystrarna.

Hållbarhetschefen: Tillför mer rotsaker och baljväxter

Åsa Domeij som är hållbarhetschef på Axfood är inne på samma linje:
– Att exempelvis göra ärtsoppa själv av gula ärter är hur billigt som helst. Det är gott att ha morötter i. Och känns det som ett stort steg att laga från grunden kan man byta ut vissa saker mot ett vegetariskt färdigt alternativ. Ett annat sätt är att tillföra mer av rotsaker och baljväxter för att höja andelen växtbaserat när man till exempel gör en gryta eller sås, säger hon. 

Hemköp och Willys som ingår i Axfoodkoncernen märker av det ökade vegointresset på en ökad försäljning av och efterfrågan på olika sådana varor.

– Antalet färdiga vegetariska produkter ökar kraftigt. Bara hittills i år har vi inom Garant lanserat ett 20-tal produkter. Erbjudandet när det gäller baljväxter som är färdiga och kan ätas direkt ur paketet är också mycket stort, berättar Åsa Domeij. 

Att fler kvinnor än män väljer vegetariskt och veganskt tror hållbarhetschefen kan vara kopplat till ett större miljöintresse bland kvinnor och yngre. 

– Det är svårt att svara på varför andelen veganer inte ökar. Kanske är det så att man gärna vill äta mycket vegansk, mat men att det är krångligt att avstå helt och hållet från animaliska produkter? säger Åsa Domeij. 


5 fiffiga vegoknep

■ En enkel sak är att laga det man brukar men byta ut vissa saker mot ett vegetariskt färdigt alternativ. Ett annat sätt är att tillföra mer av till exempel rotsaker och baljväxter för att höja andelen växtbaserat när man exempelvis gör en gryta eller sås.

■ Billiga tipset: Gör ärtsoppa själv av gula ärter. Morötter är också gott i.

Byt pastan mot bön, lins- eller kikärtspasta för att få in mer protein och byt köttfärssåsen mot en tomatsås.

■ Gör en indisk daal (linsgryta). Finns massor av recept på nätet. Men, för att bli mer klimatsmart, byt ut riset mot till exempel kornris eller matvete.

Gör nationalrätten pasta med köttfärsås med vegofärs i stället för köttfärs. Ett alternativ är också att minska på köttfärsen och blanda ut med rotsaker och baljväxter.

■ Gör en gratäng med potatis och grönsaker. Satsa på säsongens grönsaker eller var svinnsmart och töm grönsakslådan i kylen. Välj grädde och du vill ha laktovegetariskt eller havregrädde för vegan.

Källa: Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. 

Vegetarisk ”korvstroganoff” smakar mums!


Nya "Vegobarometern"

■ Årets ”Vegobarometer” är den fjärde i ordningen. 

■ Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökar från 19 procent 2016 till 28 procent 2019.

■ Det absolut främsta skälet till att vi äter mer vegetariskt är klimat och miljö (64 procent). Hälsoskäl hamnar på andra plats med en andel på 22 procent.

■ Kantar Sifo genomförde undersökningen i slutet av november och 1601 personer svarade.

Källa: Axfood

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.