Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport varnar för ”osynlig” vattenkris

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.

Planeten står inför en växande ”osynlig” vattenkris. 

Det varnar Världsbanken för i en ny rapport.

Brist på rent dricksvatten försämrar dessutom länders möjligheter att lyftas ur fattigdom.

I de mest förorenade områdena begränsas potentiell ekonomisk tillväxt med en tredjedel på grund av vattenföroreningar, enligt rapporten. Dessutom orsakar saltföroreningar enorma skördeförluster – som årligen skulle kunna förse motsvarande 170 miljoner människor med mat.

– Försämrad vattenkvalitet hindrar ekonomisk tillväxt, försämrar hälsotillstånd, minskar livsmedelsproduktionen och förvärrar fattigdom i många länder, säger David Malpass, vd för Världsbanken, i ett pressmeddelande.

Rapporten, som kallas ”Kvalitet okänd: Den osynliga vattenkrisen”, har sammanställt världens största databaser över vattenföroreningar och uppskattar hur en kombination av bakterier, kemikalier och plaster drar syre ur vatten och gör det giftigt för både människor och ekosystem.

Skadliga vattnet påverkas barns tillväxt

Det skadliga vattnet får också allvarliga konsekvenser för barns tillväxt, enligt rapporten. Konstgödsel gör att kväve läcker från jordbruk till dricksvattnet och kan orsaka syrebrist hos spädbarn, så kallad ”blue baby syndrome”.

Världsbanken vill därför ompröva de stora subventioner som läggs på konstgödsling.

– Regeringar måste vidta brådskande åtgärder mot vattenföroreningar för att länder ska växa på ett rättvist och hållbart sätt, fortsätter David Malpass.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.