Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: Tusentals djur hotas av matproduktionen

Det är skillnaden på klimat och väder.
Avskogning i Amazonas.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Marken skövlas på skog och bränns för att kunna skapa betesmark till nötkreatur.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Skogsskövling i Indonesien. Genrebild.
Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA
I Jiangsu-provinsen i Kina har utbrett fiske och transport gjort att Hongze-sjön nu riskerar att torka ut.
Foto: IMAGINECHINA / CHENG LIJING - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA

Den globala matproduktionen hotar ekosystemen.

Vid 2050 beräknas 1 280 djurarter ha förlorat mer än en fjärdedel av sitt naturliga habitat, enligt en ny rapport.

– I slutändan måste vi ändra vad vi äter och hur det produceras om vi ska rädda djuren på global skala, säger David Williams, forskare vid universitetet i Leeds, till The Guardian.

Den nya rapporten har kartlagt hur jordbruk och matproduktion kommer att påverka jorden på lång sikt. Forskarna har använt sig av en modell som bygger på historiska resultat kring hur landmassor påverkats av bland annat skogsskövling, torka och utarmning av näringsämnen. 

Och resultatet är dystert.

Enligt prognosen kommer 87,7 procent av 19 859 djurarter ha förlorat delar av miljöerna de lever i fram till 2050. Hela 1 280 arter beräknas förlora mer än en fjärdedel av sitt habitat.

Så kan förlusterna förhindras

Rapporten har publicerats i tidsskriften Nature. I den skriver forskarna att förlusten av land tros bli särskilt svår i Subsahariska Afrika och i Central- och Sydamerika.

Proaktiv politik inriktad på hur, var och vilken mat som producerad kan minska dessa hot, med en kombination av metoder som potentiellt förhindrar nästan alla dessa förluster, samtidigt som de bidrar till hälsosammare kost för människor”, går att läsa i rapporten.

I vissa länder krävs mindre köttätande, medan andra länder behöver minska svinnet, eller effektivisera avkastningen från de odlingsmarker som redan finns.

– Det viktiga är att vi måste göra alla de här sakerna. Ingen åtgärd räcker på egen hand. Men med globalt samarbete och snabbt agerande borde det vara möjligt att tillhandahålla hälsosamma dieter för den globala befolkningen 2025 utan stora habituella förluster, säger Michael Clark, forskare vid Oxford universitetet, till The Guardian.

Se mer

Så påverkas palmoljan klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.