Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: Svenska städer hotas av elbrist

Vad är klimat egentligen?
Extremväder slår mot förnybara energisystem, enligt ny rapport.Foto: CHRISTER WAHLGREN
Svenska städer hotas av elbrist i framtiden.Foto: JOEL NILSSON

Extrema väderhändelser ökar i takt med klimatförändringarna.

Det kan också slå hårt mot elförsörjningen framöver, visar en ny rapport som analyserat 30 svenska städer.

– Våra resultat visar att vi måste säkra upp för framtida extremväder. Det görs inte i dag, säger Vahid Nik, forskare vid Lunds universitet, i en kommentar.

Det är mycket sannolikt att svenska städer lämnas strömlösa när framtida väderhändelser blir allt svårare. Det är slutsatsen i en ny forskningsrapport om hur extremväder påverkar våra energisystem, som publicerats i Nature energy. 

Anledningen är att vi ställer om till mer förnybart, där sol och vind utgör en allt större del av energiproduktionen. Nuvarande system är designat för dagens klimat – och inte framtidens väderhändelser, enligt rapportförfattarna.

– Det är självklart bra att vi ställer om till förnybart. Men om vi inte planerar energisystemet för detta redan nu så finns hög risk för att omställningen till förnybart fördröjs, säger Vahid Nik, forskare i infrastrukturfysik, energi och klimatförändring vid LTH, Lunds universitet, i ett uttalande.

Beroende av väderförhållanden

De förnybara energisystemens kapacitet är beroende av väderförhållanden. Köldknäppar, höststormar och sommarhetta kan därför påverka dess tillförlitlighet och stabilitet. I studien har man tittat på 30 svenska städer och tagit hänsyn till 13 olika scenarier för klimatförändringar. 

Rapporten visar att glappet mellan tillgång och efterfrågan på energi kan bli så stor som 34 procent under vissa framtida klimatvariationer.

– Det innebär en minskning av tillförlitligheten i strömförsörjningen på upp till 16 procent på grund av extrema väderhändelser, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet, i pressmeddelandet.

Några av lösningarna som forskarna föreslår handlar om att öka energisystemens flexibilitet och motståndskraft, exempelvis genom energilagring och studerade användarbeteenden. 

– Det finns många andra forskargrupper som jobbar på lovande lösningar. Samtidigt behöver vi bättre förstå vad de framtida klimatförändringarna kan få för konsekvenser. För första gången kan vi måla upp den bilden, säger Vahid Nik.

Elbilsboom kan leda till elbrist:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.