Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN: Rekordnivåer av växthusgaser i atmosfären

Expressen reder ut skillnaden för klimat och väder.
Halterna av växthusgaser i atmosfären nådde rekordhöga nivåer förra året. Och de fortsätter öka.Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Halterna av växthusgaser i atmosfären nådde rekordhöga nivåer förra året och är nu jämförbara med halterna för 3-5 miljoner år sedan.

Det visar en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen. 

Framtida generationer kommer att drabbas av högre temperaturer, vattenbrist och stigande havsnivåer, varnar FN-organet. 

Det globala snittet av koldioxid i atmosfären låg på 407,8 ppm (miljondelar) under 2018. En ökning från 405,5 som uppmättes 2017.

Ökningen från 2017 till 2018 är ungefär detsamma som från året innan och just över snittet för det senaste årtiondet. Koldioxidhalten är nu 147 procent högre än nivåerna under förindustriell tid på 1750-talet.

De alarmerande siffrorna kommer från WMO Greenhouse Gas Bulletin, den årliga rapporten om koncentrationer av växthusgaser i atmosfären.

Även halterna av metangas och kväveoxid ökade mer än snittet för det senaste årtiondet, rapporterar Meteorologiska världsorganisationen, WMO.

 – Det är viktigt att komma ihåg att förra gången jorden upplevde en jämförbar koncentrationshalt av koldioxid var för 3-5 miljoner år sedan. På den tiden var temperaturen 2 till 3 grader varmare och havsnivån var 10-20 meter högre än i dag, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för WMO, i en kommentar.

”Inga tecken på inbromsning”

Petteri Taalas anser att världens länder behöver höja ambitionsnivån för att hejda klimatförändringarna. 

– Det finns inga tecken på en inbromsning, definitivt ingen minskning, av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären trots alla åtaganden inom Parisavtalet. Vi behöver gå från ord till handling och öka ambitionsnivån för att säkra den framtida välfärden för mänskligheten, säger han. 

https://datawrapper.dwcdn.net/5BZId/54/

Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet som också varit medförfattare till IPCC-rapporterna, har tidigare berättat för Expressen att koldioxid har stor effekt på klimatförändringarna.

– Koldioxid har lång livstid i atmosfären, gasen ligger kvar i sin fulla kraft i ett par hundra år. Efter tusen år är nästan en femtedel kvar. Koldioxid har störst effekt på den globala uppvärmningen på lång sikt.

Vilken ppm-nivå pratar man om för att nå målet om en temperaturökning på 1,5 grad?

– Tidigare beräkningar visar att det med en nivå på dagens 400 ppm är det ungefär 55 procent risk att den globala temperaturökningen blir 1,5 grad och 26 procents risk att vi får en ökning på två grader. Ökar ppm-halten till 450 är det till 52 procents risk att vi får en global ökning på två grader, säger Caroline Leck till Expressen.

Rapporten kommer en vecka innan de globala klimatförhandlingarna i Madrid, Spanien, startar.

Under förra veckan släpptes en rapport som visade ett enormt gap mellan världens klimatmål och de faktiska planerna på hur mycket gas, kol och olja som ska produceras. Världens länder planerar att producera mer än dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

Expressen redovisar varje dag koldioxidhalten i atmosfären.  


Professor Gunhild Rosqvist menar att det varmare klimatet innebär torrare fjäll och konsekvenser för djur som lever på Kebnekaise.