Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny rapport: Hälften av alla djur och växter riskerar dö

Foto: ED WRAY / AP
Foto: RICK SAMMON / AP
Foto: SARA STRANDLUND
Foto: LEIF HALLBERG
Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Världsnaturfonden WWF

Hälften av djur- och växtarterna i vissa områden riskerar att utrotas lokalt om temperaturökningen fortsätter i dagens takt, enligt ny internationell rapport.

Några som drabbas av klimatförändringarnas extremer är elefanterna när de förlorar sina vattenhål och träd som drunknar när nederbörden ökar. 

– Det är fruktansvärda prognoser, säger Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Om utsläppen fortsätter i dagens takt och jordens värms upp till 4,5 kan det få förödande konsekvenser för omkring hälften av växterna och djuren på jordens mest artrika områden. Enligt en ny rapport från bland annat Världsnaturfonden WWF riskerar de att utrotas lokalt.

– Det är fruktansvärda prognoser. Vi riskerar en enorm artutslagning. Framförallt lokalt på de mest artrika områden på jorden, säger Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. 

 

LÄS MER: Enorma mängder skräp i haven skapar problem

 

Drabbar både djur och växter

Rapporten publiceras på onsdagen i tidskriften Climatic Change, där forskare från WWF, Tyndall Center vid University of East Anglia och James Cook-universitetet undersökt klimatets påverkan på 80 000 växt- och djurarter i 35 av jordens mest artrika områden.

Bland annat riskerar nio av tio groddjur i sydvästra Australien samt Amazonas att försvinna om temperaturen stiger med 4,5 grader. Vidare kan Savann- och torrskogarna i Miombo i södra Afrika förlora 80 procent av de lokala populationerna av däggdjur och 90 procent av sina groddjur.

– Många av områdena är tropiska områden där det blir torrare, vilket arterna som bor där inte är vana vid. Som elefanter, de är vana att dricka enormt mycket vatten men försvinner vattnet blir de utslagna, säger Olle Forshed.

 

LÄS MER: Stora klimatförändringar på norska Svalbard

 

Kommer påverka vårt sätt att leva

Rapporten visar vidare att Amazonas kan förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren vid motsvarande klimatförändringar. På ön Madagaskar är sex av tio arter illa ute, inte minst lemurerna där 60 procent förväntas få problem att leva i sina livsmiljöer vid temperaturökningar på mellan 2 till 4 grader. 

Många av de hotade arterna är växter och insekter som bygger det ekosystem vi har i dag. 

– De större djuren har lättare att röra sig till bättre platser, men en orkidé har det svårare. Vilka konsekvenser det här får i våra sätt att odla och hålla vatten är oklart, men det kommer ha stora effekter på vårt sätt att leva, säger Olle Forshed.

Även mindre temperaturhöjning påverkar

Lyckas vi begränsa koldioxidutsläppen till 2 grader, vilket är målet enligt Parisavtalet, minskar de negativa konsekvenserna. Men ändå riskerar cirka 25 procent av arterna att utrotas lokalt, enligt rapporten. 

För att minska de negativa effekterna krävs minskade klimatutsläpp och så kallade spridningskorridorer, som hjälper djur och växter att ta sig till olika miljöer. 

– Vi måste se till att vi inte uppnår de höga temperaturerna av klimatförändring, för då kommer vi få en värld som vi inte känner igen, säger Olle Forshed.

 

Torka och regn påverkar djuren

När lokala miljöer förändras svarar många växt- och djurarter genom att flytta mot högre höjder, djupare ner i haven eller i riktning mot polerna. Vissa arter föredrar ett varmare klimat och blir fler medan andra utarmas eller utrotas. 

 

Källa: WWF

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!