Foto: ED WRAY / APFoto: ED WRAY / AP
 Foto: ED WRAY / AP
Foto: RICK SAMMON / APFoto: RICK SAMMON / AP
 Foto: RICK SAMMON / AP
Foto: SARA STRANDLUNDFoto: SARA STRANDLUND
 Foto: SARA STRANDLUND
Foto: LEIF HALLBERGFoto: LEIF HALLBERG
 Foto: LEIF HALLBERG
Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Världsnaturfonden WWFOlle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Världsnaturfonden WWF
Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Världsnaturfonden WWF

Ny rapport: Hälften av alla djur och växter riskerar dö

Publicerad

Hälften av djur- och växtarterna i vissa områden riskerar att utrotas lokalt om temperaturökningen fortsätter i dagens takt, enligt ny internationell rapport.

Några som drabbas av klimatförändringarnas extremer är elefanterna när de förlorar sina vattenhål och träd som drunknar när nederbörden ökar. 

– Det är fruktansvärda prognoser, säger Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Om utsläppen fortsätter i dagens takt och jordens värms upp till 4,5 kan det få förödande konsekvenser för omkring hälften av växterna och djuren på jordens mest artrika områden. Enligt en ny rapport från bland annat Världsnaturfonden WWF riskerar de att utrotas lokalt.

– Det är fruktansvärda prognoser. Vi riskerar en enorm artutslagning. Framförallt lokalt på de mest artrika områden på jorden, säger Olle Forshed, tropikskogsexpert på Världsnaturfonden WWF. 

 

LÄS MER: Enorma mängder skräp i haven skapar problem

 

Drabbar både djur och växter

Rapporten publiceras på onsdagen i tidskriften Climatic Change, där forskare från WWF, Tyndall Center vid University of East Anglia och James Cook-universitetet undersökt klimatets påverkan på 80 000 växt- och djurarter i 35 av jordens mest artrika områden.

Bland annat riskerar nio av tio groddjur i sydvästra Australien samt Amazonas att försvinna om temperaturen stiger med 4,5 grader. Vidare kan Savann- och torrskogarna i Miombo i södra Afrika förlora 80 procent av de lokala populationerna av däggdjur och 90 procent av sina groddjur.

– Många av områdena är tropiska områden där det blir torrare, vilket arterna som bor där inte är vana vid. Som elefanter, de är vana att dricka enormt mycket vatten men försvinner vattnet blir de utslagna, säger Olle Forshed.

 

LÄS MER: Stora klimatförändringar på norska Svalbard

 

Kommer påverka vårt sätt att leva

Rapporten visar vidare att Amazonas kan förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren vid motsvarande klimatförändringar. På ön Madagaskar är sex av tio arter illa ute, inte minst lemurerna där 60 procent förväntas få problem att leva i sina livsmiljöer vid temperaturökningar på mellan 2 till 4 grader. 

Många av de hotade arterna är växter och insekter som bygger det ekosystem vi har i dag. 

– De större djuren har lättare att röra sig till bättre platser, men en orkidé har det svårare. Vilka konsekvenser det här får i våra sätt att odla och hålla vatten är oklart, men det kommer ha stora effekter på vårt sätt att leva, säger Olle Forshed.

Även mindre temperaturhöjning påverkar

Lyckas vi begränsa koldioxidutsläppen till 2 grader, vilket är målet enligt Parisavtalet, minskar de negativa konsekvenserna. Men ändå riskerar cirka 25 procent av arterna att utrotas lokalt, enligt rapporten. 

För att minska de negativa effekterna krävs minskade klimatutsläpp och så kallade spridningskorridorer, som hjälper djur och växter att ta sig till olika miljöer. 

– Vi måste se till att vi inte uppnår de höga temperaturerna av klimatförändring, för då kommer vi få en värld som vi inte känner igen, säger Olle Forshed.

 

Torka och regn påverkar djuren

När lokala miljöer förändras svarar många växt- och djurarter genom att flytta mot högre höjder, djupare ner i haven eller i riktning mot polerna. Vissa arter föredrar ett varmare klimat och blir fler medan andra utarmas eller utrotas. 

 

Källa: WWF

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag