Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: Ditt smink innehåller farliga gifter

Här är Östersjöns värsta miljöfiender.
Enligt Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, finns ett stort mörkertal runt PFAS.
Foto: Foto Fredrik Hjerling
Mängden utsläpp från kosmetika är större än tidigare känt.
Foto: Shutterstock

Att brandskum förorenar dricksvatten är ett relativt känt problem.

Men få vet att vanligt smink också innehåller många högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, som är skadligt för människor och natur.

En ny rapport från Naturskyddsföreningen visar att problemet har underskattats: Utsläppen från kosmetika kan vara 850 gånger större än man tidigare trott.

Naturskyddsföreningens rapport släpps samtidigt som Sverigepremiären av thrillern ”Dark waters”, som baserar sig på en verklig miljöskandal i West Virginia. När ett helt samhälle insjuknar leder spåren till ett kemiföretag, och ämnet PFOA som använts i teflonpannor.

PFOA ingår i gruppen högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, och kommer från december i år att förbjudas på global nivå. Totalt finns över 5 000 olika varianter av ämnet, och de vatten- och smutsavvisande egenskaperna är anledningen till att de används i mängder av olika produkter.

Men det finns en baksida. Alla PFAS är svårnedbrytbara och sprids snabbt i naturen, där den påverkar levande organismer. Kemikalierna har hittats nästan överallt på jorden, och människor får i sig det genom mat och dricksvatten. Vanliga reningsverk kan inte filtrera bort ämnena. Och de ämnen som har undersökts visade sig vara cancerogena, samt skadliga för reproduktiv hälsa och immunsystem.

– Problemet är det stora mörkertalet. PFAS är en jättestor grupp av ämnen, och det är bara ett fåtal som har undersökts och som är förbjudna. Vi vet väldigt lite, och det vi vet är väldigt oroande, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, och fortsätter:

– Hög exponering av ämnena kan kopplas till en rad olika sjukdomar, försämrat immunförsvar, leverskador och så vidare. Vi vet att det är farligt och att det inte bryts ner i naturen – samtidigt vet vi inte hur stora mängderna är.

Vanligt smink större problem än tidigare trott

I Sverige har PFAS varit omskrivet för att förorena vatten, när kemikalierna förekommer i brandskum som används under brandövningar. Men få känner till att det också finns i vanligt smink. 

I den nya rapporten har Naturskyddsföreningen tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet använt nya mätmetoder, för att undersöka den totala mängden PFAS som släpps ut från kosmetiska produkter i Sverige varje år.

Resultaten visar att utsläppen kan vara uppemot 850 gånger större än tidigare beräkningar visat. Naturskyddsföreningen kampanjar för ett nationellt förbud mot ämnena.

– Hittills finns knappt någon lagstiftning, men några ämnen har förbjudits inom EU. De undersöker ämne för ämne, och det kommer därför ta väldigt lång tid. Det finns ett förslag i EU-kommissionen om att förbjuda PFAS som grupp, men det går också långsamt. Vi tycker att Sverige ska gå före, säger Karin Lexén.

Vad säger branschen?

– Några större företag har sagt att de ska fasa ut det här, men det är helt på frivillig basis. Det finns en rad initiativ, men det är inte tillräckligt.

Hur ska man tänka när man handlar smink?

– Det finns en rad produkter utan ämnena, och kosmetikaprodukter måste ange att det är PFAS i innehållsförteckningen. Men de kan vara svåra att läsa, så man kanske får fråga personalen i affären. 

TV: Greenpeace-rapport påvisar miljögifter på Antarktis

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.