Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny modell ska hjälpa bönder under torka

Skörden av potatis var rekordlåg efter den torra sommaren 2018. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
Flera värmerekord slogs 2018. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska forskare har i samarbete med bland annat Nasa tagit fram en bevattningsmetod för att parera torkan och spara vatten. 

Det skriver Dagens Nyheter. 

Metoden ska underlätta för bönder under perioder av torka, som enligt SMHI:s klimatmodeller kan bli vanligare i Sverige. 

De flesta svenska bönder förlitar sig på regn för att få det vatten som behövs för att grödorna ska växa. 

Men sommaren 2018 var varm och torr – och gav rekordlåga skördar av potatis och spannmål. 

Somrar likt förra årets sommar, med torka och en högre medeltemperatur, kan dock bli vanligare, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till SMHI:s klimatmodeller.  

Bönderna behöver förbereda sig på att det kan komma längre perioder av torka framöver. Efter förra årets torka skaffade fler bönder bevattningssystem. De som är i behov av bevattningsanläggningar är oftast de som odlar rotfrukter och grönsaker, skriver DN. 

Pietro Campana, forskare vid KTH och Mälardalens högskola, har tillsammans med flera andra forskare från bland annat Nasa, universitetet i Maryland och SMHI, tagit fram en datorbaserad modell. 

Modellen ska underlätta för bönderna i perioder av torka, samtidigt som man utnyttjar jordens resurser på ett mer effektivt sätt. 

Modellen ska fungera via en webbsida 

Enligt DN handlar det bland annat om att optimera mängden vatten. 

– Grödorna behöver rätt mängd vatten. Vattnar man mer än så ökar inte skörden, så man slösar bara vatten. I värsta fall kan man övervattna så mycket att skörden minskar, säger Pietro Campana till tidningen. 

Modellen är tänkt att fungera via en webbsida och nästan i realtid ge bönderna riktlinjer för hur de ska agera för att hantera en pågående torka. 

Hur möjligheten att bevattna ser ut beror på hur mycket grundvatten det finns i naturen och om nivåerna är för låga måste restriktioner införas. 

Modellen kan användas i hela världen, men den kräver en kraftig dator, skriver Dagens Nyheter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.