Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Det är väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet

Många anser att miljöfrågor är viktigaste frågan i EU. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Energi ses som en viktig fråga. Foto: EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Väljarna viktigaste frågor inför EU-valet: Miljö, klimat och energi.

Det visar en ny mätning som Novus har gjort åt SVT och Ekot.

Samtidigt anser sig många sakna information inför valet, skriver Sveriges Radio

I undersökningen från Novus pekar väljarna ut frågor om miljö, energi och klimat som de viktigaste. Var femte väljare, alltså runt 20 procent anser att frågorna det är de viktigaste frågorna i EU.

– Klimatfrågan anser väljarna är en global fråga, och med eller utan bränderna i somras, så är det något som man känner måste lösas framför allt på ett internationellt plan, och då blir det EU som blir den närmaste instansen för det, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SR.

Novus mätning visar också att många väljare anser sig ha för lite kunskap för att kunna rösta. Många menar att man saknar information.

– Det är ganska uppseendeväckande, med drygt en månad kvar till valet, att det är så pass många som överhuvudtaget inte har en information. Å andra sidan är det inte så förvånande, för valrörelsen har ju inte kommit i gång. De svenska partierna har ju tappat momentum på grund av den långa regeringsbildningsprocessen, säger Torbjörn Sjöström.

 

Brottsbekämpning och antiterror är näst viktigaste frågan i Novis-undersökningen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Antiterror och brottsbekämpning tvåa på listan

Efter klimatfrågorna är brottsbekämpning och antiterror viktigast. 17 procent tycker att det är de viktigaste frågorna i EU. 

15 procent anser att invandring och migration är det viktigaste frågorna, medan ingen väljare alls väljer upphovsrättsfrågor på internet, regionalpolitik eller gemensamma regler för konsumentskydd som viktigast.

1 500 personer mellan 18 och 79 år har deltatig i undersökningen, som gjordes mellan 4 och 7 april. Frågan som ställdes var vilken fråga de tycker är viktigast i EU. 

Gör Expressens EU-valkompass – en snabb och enkel guide inför EU-valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.