Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny klimatstudie utesluter tidigare ”bästa scenario”

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

En ny forskningsstudie minskar osäkerheten om vad temperaturförändringar kan komma att innebära för klimatet.

I rapporten varnar de för att koldioxidutsläppen måste minska. 

– I grund och botten betyder det att vi måste göra mer, säger forskaren Zeke Hausfather till The Guardian.

Nu ska det vara lättare att förutspå vilken effekt temperaturhöjningar faktiskt kan komma att få. 

Ett internationellt forskarteam publicerade nyligen en studie över hur pass känsligt klimatet är för mänsklig påverkan. 

Studien visar att risken för att temperaturhöjningar ska få maximal påverkan på klimatet är lägre än tidigare beräknat, samtidigt som temperaturhöjningar med minimal påverkan utesluts. 

– Huvudbudskapet är att vi tyvärr inte kan förvänta oss att tur kommer att rädda oss från klimatförändringar. Det som är bra är att vi på något sätt minskade spannet något för den långsiktiga uppvärmningen. Det dåliga är att vi inte längre kan hoppas eller hävda att problemet magiskt bara försvinner, säger Reto Knutti, en av forskarna bakom studien, till The Guardian

”Måste göra mer”

Enligt rapporten finns det en 66-procentig risk att uppvärmningen blir mellan 2,6 och 3,9 grader, om det finns en fördubbling av koldioxid i atmosfären mot den förindustriella tiden. 

Om koldioxiden i atmosfären fortsätter öka i nuvarande takt kommer koldioxidhalten vara fördubblad mot hur det såg ut före industriella revolutionen om drygt 50 år, enligt The Guardian. 

– I grund och botten betyder det att vi måste göra mer för att bromsa klimatförändringarna. Vi är ingenstans nära att göra det nu, säger Zeke Hausfather, en annan medförfattare till studien, till The Guardian. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.