Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny kampanj ska få unga att minska matsvinnet

Karin Sörbring berättar att man kan minska matsvinnet och tjäna pengar på att utnyttja matbutikernas prissänkningar och erbjudanden.
Karin Fritz, projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn hos Livsmedelsverket, säger att temaveckan är ett sätt att kunna få de yngre att förstå vikten av att ta hand om maten och jordens resurser. Både för miljön och pengarnas skull.
Foto: Privat
”Att lära dessa ungdomar om hur man kan spara och investera dessa pengar tycker vi är viktigt”, säger Niklas Uppenberg, projekledare hos Finansinspektionen.
Foto: Privat
Totalt har cirka 320 lärare från olika skolor anmält sig för att delta i kampanjen ”Svinnrik”.
Foto: LASSE SVENSSON

Hur minskar man matsvinn och sparar pengar samtidigt? Det ska elever få lära sig i ett nytt projekt från Livsmedelsverket och Finansinspektionen.

– De kommer bland annat att få göra en räkneuppgift där de får räkna på hur mycket de kan få ihop långsiktigt, säger Niklas Uppenberg på Finansinspektionen.

Varje år slängs det cirka 37 kilo ätbar mat per person och år i Sverige. För en familj på fyra personer kan matsvinnet motsvara flera tusen kronor om året. Dessa pengar skulle kunna göra stor skillnad för hushållsekonomin, menar Livsmedelsverket och Finansinspektionen som tillsammans skapat kampanjen ”Svinnrik”.

Syftet med projektet är att lära högstadieelever om hur de kan bidra till ett minskat matsvinn i hemmet samtidigt som de kan spara och investera pengar, som potentiellt kan bli en miljon kronor.

Enigt Karin Fritz, projektledare hos Livsmedelsverket, är det till ungdomarnas fördel att lära sig om matsvinn redan i tidig ålder.

– Även om det inte är de som handlar maten hemma, är det viktigt att få de att förstå att när man slänger mat så är det faktiskt pengar som slängs men även att jordens resurser förbrukats i onödan. Det kan vara en bra start att få in tänket inför att de senare flyttar hemifrån.

”Mindre månadssummor också kan växa till stora belopp”

Skärm dump från en lärofilm där Niklas Uppenberg förklarar hur eleverna kan få sina sparade pengar att växa.
Foto: Svinnrik
Skärmdump från en av lärofilmerna där Karin Fritz informerar ungdomarna om matsvinn och hur det påverkar klimatet.
Foto: Svinnrik
Skärmdump från en av projektet ”Svinnrik”s lärofilmer där Niklas Uppenberg pratar om privatekonomi och hur man kan få sitt sparande att växa.
Foto: Svinnrik

Hittills har totalt 320 lärare från olika skolor över hela Sverige anmält sig för att delta i initiativet. Ungdomarna kommer att få lära sig om matsvinn och privatekonomi genom undervisningsmaterial såsom lärofilmer, övningar och tips från experter.

Niklas Uppenberg, projektledare hos Finansinspektionen, berättar att eleverna kommer att få räkneuppgifter för att se hur mycket pengar de kan få ihop på lång sikt.

– Då kommer de kunna se att pengarna kan växa till cirka 200 000 kronor efter 20 år eller närmre en miljon efter 40 år. Vi vill visa att det kan vara en bra sak att börja så tidigt som möjligt och att mindre månadssummor också kan växa till stora belopp.

El-experten tipsar – så kan du spara tusentals kronor

El-experten, Carlos Lopez, berättar att ett par sätt att spara pengar på är att inte tvätta utan en fulladdad maskin och att inte ha för höga temperaturer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.