Ny forskning: Sydpolen blir allt varmare

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Havsnivån stiger längs Antarktis kuster. En bild från Antarktis 2017.
Foto: TED SCAMBOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Sydpolen blir allt varmare.

Temperaturen har de senaste årtiondena ökat tre gånger snabbare än det globala genomsnittet, rapporterar New York Times.

– Sydpolen värms upp i en otrolig takt, och det drivs främst av tropikerna, säger forskaren Kyle Clem till tidningen.

Forskare varnar för att temperaturen på Sydpolen – planetens mest isolerade plats – ökar oroväckande snabbt.

Temperaturen har stigit med 0,6 grader per årtionde de senaste 30 åren, uppger en forskargrupp i en färsk studie publicerad i Nature Climate Change, skriver New York Times. Genomsnittet globalt är 0,2 grader per årtionde.

Längs Antarktis kuster smälter isen och havsnivån stiger. Men sydpolen är inte i farozonen för att smälta. Årsmedeltemperaturen är fortfarande runt minus 50 grader.

Delvis orsakat av människan

Genom väderanalys och klimatmodeller kan forskarna konstatera att uppvärmningen beror på förändringar i den atmosfäriska cirkulationen i den tropiska västra delen av Stilla havet – hundratals mil bort.

Förändringarna tros delvis vara människans fel.

Mycket av de extrema temperaturväxlingarna kan kopplas till naturliga klimatförändringar, vilket i sin tur kan maskera mänsklig påverkan i form av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser, enligt forskarna.

– Det är väldigt, väldigt osannolikt att få en så här stark uppvärmning utan en ökning av växthusgaser, säger Kyle Clem, huvudförfattare till studien och postdoktor vid Victoria University i Wellington på Nya Zeeland, till New York Times.

Kan kallna igen

Forskningsstationen Amundsen–Scott byggdes på Sydpolen 1956 och sedan 1957 har temperaturen registrerats där.

Länge var temperaturen stabil eller sjunkande. Men i slutet av 1900-talet bröts trenden till följd av varmare havstemperaturer och vindar.

Två forskare vid University of Colorado förklarar för New York Times att Sydpolen troligtvis kommer att kallna igen i takt med att temperaturen i Stilla havet sjunker naturligt. Men inte lika mycket som den hade gjort utan de klimatförändringar som människan orsakar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.